Weekendweer: hitte op komst?

09 augustus 2024, 07:30

Weekendverwachting

Helaas hebben wij niet genoeg rechten om jouw deze content te tonen.

Onze website maakt gebruik van cookies om jou de beste ervaring te geven. Wil je deze content van ons of van derden zien dan vragen wij jou om de instellingen aan te passen.

Na een week met voor veel mensen zeer aangenaam zomerweer is het deze vrijdag tijdelijk wisselvalliger. Krijgen we in het weekend dan weer te maken met een opleving van de temperatuur en wederom veel zon of blijft het wisselvallig? Het antwoord hierop lees je in dit artikel.

Vandaag hebben we tijdelijk te maken met meer bewolking en vooral vanochtend valt af en toe wat regen. Alles over het weer tot het weekend lees je in ons uitgebreide weerbericht Nederland.

Temperatuur flink omhoog

Dit weekend zoekt de wind uiteindelijk de zuidoost- tot oosthoek op, waardoor warmere lucht richting ons land wordt aangevoerd. Zaterdag hebben we echter nog een lange tijd te maken met een meest matige westenwind, waardoor het nog niet op uitgebreide schaal zomers warm wordt. Toch is het met 22 tot 24 graden in het noorden en westen en 24 tot 26 graden elders al iets warmer dan de voorgaande dagen. Bovendien zijn dit zeer gebruikelijke waarden voor de tijd van het jaar.

Zondag hebben we dan duidelijk te maken met warmere lucht, want in bijna heel het land kunnen we rekenen op zomerse temperaturen. Van noordwest naar zuidoost wordt het 25 tot 29 graden. Het is niet uitgesloten dat enkele thermometers in Zeeuws-Vlaanderen, Noord-Brabant, Limburg en de Achterhoek lokaal de tropische 30 graden aanwijzen. Aan zee kan in de middag een verfrissende zeewind opsteken.

Ronduit zonnig

Het weerbeeld bij de bijbehorende hoge temperaturen is het hele weekend vrij standvastig. De dagen verlopen droog en ronduit zonnig. De meeste zon is weggelegd voor de kustgebieden. In het binnenland ontstaan vriendelijke stapelwolken, maar de kans dat deze uitgroeien tot een bui is zeer klein. Het is dan ook heerlijk weer om op het strand te gaan liggen of bij een meertje bij jou in de buurt. Zorg wel dat jij je goed insmeert, want de zon is met zonkracht 6 fel. Een onbeschermde huid kan dan, afhankelijk van je huidtype, binnen 15-25 verbanden.

Lees ook: Dit is de kracht van de zon

Flesje water om de hitte tegen te gaan
Flesje water om de hitte tegen te gaan

Snikhete maandag?

Na het weekend moeten we ons op gaan maken voor een snikhete dag. De temperatuur loopt op naar 30 tot lokaal misschien wel 35 graden en dat zijn temperaturen die we dit jaar nog niet eerder gezien hebben. Door de hoge luchtvochtigheid kan het benauwd aanvoelen. Lang lijkt de hitte niet aan te houden, want vanaf dinsdag levert de temperatuur flink in als enkele stevige regen- en onweersbuien over het land trekken.

Foto thumb: Rob Beckers

Berend van Straaten

Berend van Straaten

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven