Bij het plannen van een vakantie naar Groot-Brittannië of Ierland word je al snel gewaarschuwd voor midges. Deze steekvliegen weten niet van ophouden en kunnen vakantiegangers tot waanzin drijven. In dit artikel geven we een beeld van wat het zijn, wanneer en waar je ze tegenkomt en vooral wat je ertegen kunt doen.
Midges zijn kleine zwarte steekvliegjes. Met een paar millimeter zijn ze qua grootte vergelijkbaar met fruitvliegjes. Je treft ze nooit alleen, maar altijd met meerdere tegelijk en dat kunnen hele zwermen zijn. Kom je ze tegen, dan gaan ze met z’n allen op jouw onbedekte huid zitten. Armen, benen en nek zijn favoriet, maar ze komen ook gerust in je gezicht of op je oren zitten.
Zodra ze geland zijn beginnen ze vrij snel met steken. De beet van de midge is niet erg pijnlijk, maar wel onprettig en daarna kun je een rood vlekje krijgen dat soms ook opzet. Het nare van midges is dat ze van geen wijken weten en ook rustig met meevliegen wanneer je snel doorloopt. Doordat ze met zoveel zijn kun je dus flink gestoken worden als je niet bent voorbereid.
Schotse Hooglanden
Midges komen vooral in het westen en noordwesten van Schotland voor, in de Schotse Hooglanden. Ze houden van vochtig weer en gematigde temperaturen. In het laagland kom je ze veel minder tegen. Maak je een rondreis door Schotland, dan kan de overlast per regio sterk verschillen.
Ook in delen van Wales, Engeland en Ierland komen ze voor, maar niet zo veel als in Schotland. Midges komen in veel landen met een gematigd en vochtig klimaat voor zoals ook in de Scandinavische landen, IJsland en Canada. In Canada worden ze vanwege hun formaat 'no-see-ums' genoemd. In het Nederlands heten ze ook wel 'knutten', maar ze komen hier niet voor.
Midges komen vooral in de zomermaanden voor en het hoogseizoen begint al in mei. In april en september is de overlast veel minder. Loop je in de zomervakantie de West Highland Way, dan kom je ze gegarandeerd tegen. Ze zijn vooral actief bij laagstaande zon, maar ook midden op de dag kun je ze tegenkomen.
Door hun kleine formaat zijn Midges erg gevoelig voor wind. Bij een matige wind kom je ze nog tegen, maar gaat het harder waaien dan houden ze het voor gezien. Houdt daarbij wel rekening dat ze niet echt weg zijn, maar alleen beschutting zoeken. Ga jij tijdens een wandeling even zitten op een rustig plekje, dan zul je zien dat de midges daar ook zitten. Ook in bosjes of een windluw dal kun je ze verwachten.
Dit kun je doen
Draag bedekkende kleding. In de zomer zit je misschien niet te wachten op een lange broek en een shirt met lange mouwen, maar een dun laagje is al voldoende. Muggen steken rustig door een dun shirt, maar midges niet. Om je nek en gezicht te beschermen is een fijnmazig hoofdnet zeer effectief. Neem je een net met een opvouwbaar hoedje, dan komt het net niet in je gezicht.
Smeer je in. Er zijn twee effectieve middelen waarmee je jezelf kunt beschermen. Smidge is een bekend middel dat je in elke Schotse outdoorwinkel kunt kopen. Een ander (en misschien nog populairder) middel is Skin So Soft van Avon. Deze huidverzachter bleek zeer goed te werken tegen midges.
Wees voorbereid
Kies welke manier van bescherming (in de praktijk) het beste bij jou past. Ben je aan het wandelen dan kun je het flink warm krijgen met bedekkende kleding. En een hoofdnet bemoeilijkt de ademhaling en kan een benauwd gevoel geven. Smidge en Skin So Soft hebben deze nadelen niet. Maar je moet wel elk stukje blote huid goed insmeren, dus ook je gezicht en oren. Dit maakt het wel tot een vettig geheel, zeker als je ook zonnebrandcrème gebruikt. De midges die nog op je arm landen steken niet, maar kunnen wel blijven plakken. Afhankelijk van de temperatuur en vooral ook de luchtvochtigheid kun je voor een van beide manieren kiezen op ze juist combineren.