Windmolens, ze staan al op veel plaatsen in Nederland. Ze leveren duurzame energie en zorgen tevens voor een groene toekomst. Windmolens draaien echter niet altijd en creëren niet elke dag evenveel windenergie. De windkracht speelt hierbij een belangrijke rol. In dit artikel lees je bij welke windkracht windmolens het meeste energie opleveren.
Een grote bron van duurzame energie is windenergie geproduceerd door windmolens. De wind wordt door een dynamo omgezet naar elektriciteit. Je kan dit vergelijken met een fietsdynamosysteem, nu zorgt alleen niet de trapbeweging voor het draaien van de dynamo, maar de wind. Bij welke windkracht wordt eigenlijk de meeste energie opgewerkt?
Lees ook: Nederland stapt het snelst over op zon- en windenergie
Meer wind, meer energie?
Je zou verwachten dat bij meer wind ook meer energie wordt opgewekt, want bij veel wind kan veel bewegingsenergie omgezet worden in elektriciteit. Dit is echter niet altijd het geval. Wel klopt het dat bij heel weinig wind de windmolens ook heel weinig windenergie opwekken. Vanaf windkracht 2-3 kunnen de windmolens de eerste energie genereren.
Voor de gemiddelde moderne windmolens geldt dat bij windkracht 6 (krachtige wind) tot en met windkracht 9 (stormkracht) de maximale energieopwekking wordt bereikt. Vanaf windkracht 10 (zware storm) geldt dat de windmolens vaak moeten worden stopgezet vanwege veiligheidsredenen of om beschadiging te voorkomen. Ook worden de windmolens stopgezet als zware windstoten van meer dan 90 km/uur worden verwacht.
Lees ook: de definities van storm en zware windstoten
Beste locatie
Op zee waait het vaker waardoor de windmolenparken hier meer energie kunnen opwekken in vergelijking met windmolens landinwaarts. Ook de hoogte van windmolens speelt een belangrijke rol. Hoe hoger de windmolen, hoe meer wind er gevangen kan worden en hoe meer energie kan worden omgezet. Een voordeel van windmolens ten opzichte van zonnepanelen is dat ook ’s nachts windenergie geleverd kan worden.
Lees ook: bij dit weer wekken je zonnepanelen de meeste energie op
Conclusie
Bij windkracht 6 tot 9 wordt de maximale windenergie opgewekt en wanneer windkracht 10 of windstoten van meer dan 90 km/uur op het programma staan worden de windmolens vaak stopgezet. Er geldt dus niet altijd hoe meer wind hoe meer groene energie.
Bron: Scholar, Milieucentraal, Vattenfall, Windunie