Niks zo lekker als uitwaaien aan de Nederlandse kust. Op deze negen plekken, van Zeeland tot de Wadden, wil je geheid stranden - of gewoon lekker wandelen.
Petten & de Hondsbossche Duinen, Noord-Holland
Je ziet de Piramide van Petten al van ver liggen. Beklim het 26 meter hoge panoramaduin en geniet van de prachtige omgeving van Petten. Vanaf de top zie je het echte Holland in een notendop: strand, duinen, het Noordhollandsch Kanaal, de polders met de molens en in het voorjaar de bloeiende bollenvelden. Ten zuiden van de kustplaats liggen de Hondsbossche Duinen. Het strand- en duingebied is ontstaan door de versterking van de kust, met zand uit zee, en is een van de nieuwste stukjes Nederland. Als je er toch bent, bezoek dan ook meteen Het Palendorp, een bijzonder kunstwerk dat herinnert aan het oude Petten, dat te maken kreeg met overstromingen.
Strandreservaat Noordvoort, Zuid-Holland
Tussen de bekende badplaatsen Noordwijk en Zandvoort ligt een oase van rust: Strandreservaat Noordvoort. Niet jij, als badgast, maar de natuur krijgt hier voorrang. Ter hoogte van strandpaal 70 en 73 zijn een aantal jaren geleden stuifkuilen gegraven. Die kuilen zorgen voor een geleidelijke overgang tussen de zee en de duinen. Er is ook een drie kilometer lang struinpad aangelegd over de duinen. Het pad is uniek, want nergens anders mag je over de buitenste duinenrij lopen.
Stranden van Goeree-Overflakkee, Zuid-Holland
Krijg je maar geen genoeg van de natuur langs de kust? Laat je dan verrassen door Goeree-Overflakkee. De Noordzeestranden bij de vuurtoren van Ouddorp en de Brouwersdam zijn geweldig. Maar als je echt even weg wil zijn van alles en iedereen, wandel dan naar Strand Vrijheidsduinpad, een rustig, ongerept strand achter hoge, natuurlijke duinen.
Strand van Schouwen-Duiveland, Zeeland
Laat je niet afschrikken door de vele neergelegde handdoeken op het strand van Renesse. De kans is immers groot dat de Schouwse kust verderop weer vrij is. Het strand van Schouwen-Duiveland is 21 kilometer lang en opgedeeld in vier soorten: familiestranden, natuurstranden, watersportstranden en gecombineerde stranden. Ben je op zoek naar rust en ruimte? Wijk dan uit naar een natuurstrand.
Het Zwin, Zeeland
Het Zwin is een grensoverschrijdend natuurgebied dat voor 80% op Belgisch grondgebied ligt en voor 20% in Nederland. Het is een zogenaamde 'slufter': een strandvlakte achter de duinen die in open verbinding staat met de zee. In het gebied verblijven zee- en watervogels zoals kluten en lepelaars en duinkonijnen. Begin je wandeling bij Cadzand.
Noorderstrand, Schiermonnikoog
Schiermonnikoog wordt gevormd door zeestromen en wind en is een van de wildste plekken van Nederland. Het eiland is in de afgelopen decennia zelfs drie kilometer aangezwollen. Waar de meeste Waddeneilanden bekendstaan om de lengte van de stranden, onderscheidt Schiermonnikoog zich juist door de breedte. Op sommige punten moet je maar liefst een kilometer lopen naar het water. Vrijwel nergens in Europa vind je een strand dat breder is. Aan het eind van de Badweg heb je een fantastisch uitzicht op een paar zandplaten waar vaak zeehonden zonnen.
Heemskerk, Noord-Holland
Het strand van Heemskerk is een verborgen parel aan de Noord-Hollandse kust. Om bij het strand te komen moet je eerst de Kruisburg, een 26 meter hoog duin, trotseren. Vervolgens loop je ongeveer vier kilometer door een steeds dunner wordend dennenbos, totdat je aankomt bij het serene strand.
Noordsvaarder, Terschelling
Zeg je ‘Terschelling’ en ‘natuur’, dan klinkt vrijwel altijd daarna ‘Boschplaat’, een beschermd Europees natuurreservaat aan de oostkant. De Boschplaat is van grote klasse, maar dat geldt ook voor de iets minder bekende Noordsvaarder op het andere uiteinde van het eiland. Stuifduinen, kwelders en natte en droge duinvalleien geven deze enorme zandvlakte reliëf. De kluut, wulp en strandplevier broeden er, en bij laagwater rusten er zeehonden uit.
Wat de Boschplaat en Noordsvaarder ook gemeen hebben, is dat ze hun bestaan begonnen als een losse zandplaat. De geulen die de platen van het eiland scheidden, verzandden en zo werden ze aan Terschelling toegevoegd. Een wandeling van elf kilometer over de Noordsvaarder begint bij de veerbootterminal. Je kunt ook starten bij het heerlijke strandpaviljoen De Walvis.
Nationaal Park Duinen van Texel
Wist je dat een groot deel van Texel tot een nationaal park behoort? Uitgestrekte stranden, duinvalleien, bijzondere kwelders – het valt er allemaal onder. Uniek in het noordelijke deel is De Slufter, een gebied dat een open verbinding heeft met zee. Het staat ook wel bekend als hét vogelparadijs van Texel. Ons favoriete deel van het park is echter De Hors, aan de zuidwestkant. Het duinlandschap ontstaat als het ware onder je voeten. Opgestuwd zand vormt eerst een duintje en raakt daarna begroeid met biestarwegras en later helmgras. Doordat wind en water hier vrij spel hebben, geniet je er van een prachtig zandreliëf.
Bron: Columbus Travel