Deze bloemen helpen bijen in de herfst

03 september 2024, 16:30

Tuinieren
Zorg voor bij vriendelijke bloemen in je tuin. Foto: Adobe Stock / manfredxy

Niet elke bloem is gastvrij voor bijen. Sommige bieden geen stuifmeel als voedsel aan, terwijl andere zich verschuilen achter dichte bloemblaadjes waar bijen niet doorheen kunnen kruipen.

De nectar producerende organen van dubbelbloemige variëteiten (met veel bloemblaadjes) zijn meestal minder behulpzaam voor bijen, zegt de Duitse Vereniging van Detailhandelaren in Tuinbouwproducten (BVE). Daarom roepen experts hobbytuiniers op om platte, open bloemen te planten op balkons, terrassen en in tuinen. Deze bloemen zijn gastvrijer omdat ze niet strak gesloten zijn en de meeldraden in het midden blootliggen en zichtbaar zijn. Dubbele pioenen en boerenhortensia's behoren tot de minder bijenvriendelijke dubbele bloemen. Hun grote, gekleurde ballen zijn eigenlijk geen echte bloemen en beschermen de eigenlijke bloemen.

Wilde bijen en honingbijen hebben bloemen nodig die van het voorjaar tot het midden van de zomer en langer tot in de herfst bloeien. Daarom zouden tuineigenaren een paar planten moeten houden die laat in het seizoen uitlopen, vooral in het laagseizoen, wanneer de algehele overvloed aan bloemen afneemt.

Een bij op een aster. Foto: Adobe Stock / manfredxy
Een bij op een aster. Foto: Adobe Stock / manfredxy

Om bijen te helpen in de herfst, wordt geadviseerd om de volgende soorten bloemen te kweken. Deze bloemen bloeien in de herfst en zijn bijzonder gastvrij voor bijen:

  • Aster: Deze bloemen bloeien van augustus tot november en zijn een uitstekende voedselbron voor bijen in de herfst.
  • Heide: Heidebloemen bloeien van augustus tot oktober en bieden een belangrijke nectarbron voor bijen in de late zomer en herfst.
  • Dahlia's: Dahlia's bloeien van juli tot oktober en komen in verschillende kleuren, waardoor ze aantrekkelijk zijn voor bijen.
  • Madeliefjes: Madeliefjes bloeien van maart tot oktober en zijn gemakkelijk te kweken. Ze bieden voedsel voor bijen gedurende een groot deel van het jaar.
  • Oost-Indische kers: Deze bloemen bloeien van juli tot oktober en hebben heldere, aantrekkelijke bloemblaadjes die bijen aantrekken.
Ook paardenbloemen zijn goed voor bijen. Foto: Adobe Stock / Przemyslaw Iciak
Ook paardenbloemen zijn goed voor bijen. Foto: Adobe Stock / Przemyslaw Iciak
  • Paardenbloemen: Paardenbloemen bloeien van mei tot oktober en zijn een belangrijke voedselbron voor bijen, vooral in de herfst.
  • Slangenkruid: Deze bloemen bloeien van mei tot oktober en trekken bijen aan met hun helderblauwe bloemen.
  • Patagonische ijzerhard: Deze planten bloeien van juli tot oktober en hebben mooie paarse bloemen die bijen aantrekken.
  • Rozen (open variëteiten): Sommige rozensoorten bloeien van mei tot oktober en kunnen een goede bron van nectar zijn voor bijen als ze volledig open zijn.
De zonnehoed is ook een lust voor bijen. Foto: Adobe Stock / DirkDaniel
De zonnehoed is ook een lust voor bijen. Foto: Adobe Stock / DirkDaniel
  • Zonnehoed: Zonnehoedbloemen bloeien van juli tot oktober en hebben een centraal schijfje dat rijk is aan nectar, wat aantrekkelijk is voor bijen.
  • Tijm: Tijm bloeit van mei tot oktober en produceert kleine bloemen die bijen aantrekken. Het is ook een kruid dat nuttig kan zijn in de keuken.
  • Virginia-kaasjeskruid: Deze planten bloeien van augustus tot oktober en hebben prachtige paarse bloemen die bijen aantrekken.

Door deze bloemen in je tuin te zetten, help je bijen van voedsel te voorzien, zelfs in de herfst, wanneer voedselbronnen schaarser kunnen worden.

Bron: DPA Trends

Redactie

Redactie

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven