Je hebt vast wel eens meegemaakt dat het zo hard regende dat de straten blank kwamen te staan. Dit is het gevolg van veel (regen)water in korte tijd. Welke gebieden in Nederland vaak last hebben van wateroverlast lees je in dit artikel.
De voornaamste oorzaak van wateroverlast is veel regen in korte tijd. Steden en sterk bebouwde gebieden zijn hier niet altijd tegen opgewassen. Door alle verharding kan water in deze gebieden lastig de bodem insijpelen. Dit kan je merken als de straten in de stad af en toe blank staan na een hevige bui. In Den Haag is de impact op hevige neerslag het grootst en ontstaat sneller wateroverlast dan bijvoorbeeld in Amsterdam en in Rotterdam.
Ook in landelijk gebied komt wateroverlast voor. Dit gebeurt meestal in de wintermaanden wanneer langdurige neerslag optreedt. Het gaat dan om grote hoeveelheden neerslag van een paar achtereenvolgende dagen. Door langdurige regenval kan de bodem vol raken waardoor regen als plassen op het land blijft staan. Bij langdurige regenval kunnen beekjes overstromen en buiten hun oevers treden. Nabijgelegen dorpen kunnen zo ook last krijgen van overstromingen.
Gevolgen van klimaatverandering
In de toekomst krijgen we steeds vaker te maken met wateroverlast. Door klimaatverandering worden de buien in ons land namelijk steeds heviger. Met name in de zomermaanden neemt de kans op extreme buien toe. Vooral in de Nederlandse steden kan hevige regenval in korte tijd voor wateroverlast zorgen met grote problemen tot gevolg.
Lees ook: wanneer wordt code oranje afgegeven?
Wateroverlast in steden voorkomen
Een manier om wateroverlast in de steden te beperken is om meer groen in de stad aan te brengen. Planten vangen met hun bladeren en via de wortels een deel van het regenwater op, waardoor minder water in het riool terechtkomt. Daardoor raakt het riool minder snel overbelast, ontstaan minder snel plassen op straat en wordt overlast voorkomen.