weeronline

Deze planten zijn geschikt voor het Nederlandse klimaat

30 maart 2024, 16:35

Tuinieren
Bloeiende hortensia. Foto: Rico Schröder.

Iedereen die een tuin heeft weet vast welke planten het goed doen in zijn of haar tuin. Vaak weet je ook welke grondsoort je hebt en welke planten het best gedijen in het Nederlandse klimaat met vaak afwisselend weer. Leg je net een nieuwe tuin aan, dan ben je hiervan waarschijnlijk minder goed op de hoogte. In dit artikel geven we je wat tips en voorbeelden van planten die het goed doen in de Nederlandse tuin. Ook vertellen we wat je juist niet moet doen.

Je hebt in Nederland grofweg drie grondsoorten. Kleigrond, veengrond en zandgrond. Sommige grondsoorten houden langer vocht vast zoals kleigrond. Ook veengrond is aan de vochtige kant, maar over het algemeen wel vrij zuur. Daarentegen is zandgrond niet goed in het vasthouden van water. Het regenwater zakt er bijvoorbeeld snel door weg. Het meest ideaal voor de tuin is zavelgrond. Dat is een mengsel van klei en zand. Ook de PH-waarde van de grond, de zuurgraad, is van belang.

Lees ook: Welke planten kun je over 20 jaar planten in het opwarmende klimaat?

Een rhododendron, heide of vleesetende planten gedijen het best op een wat zuurdere grond. Ze willen ook het liefst regenwater, omdat ons kraanwater kalk bevat. Er zijn hortensiasoorten die zichtbaar reageren op de zuurgraad van de grond. Hoe zuurder de grond, des te blauwer zijn de bloemen. Als de grond meer neutraal is, dan zullen de bloemen roze kleuren.

De beste soorten planten voor in de Nederlandse tuin

Je hebt vele soorten planten, maar de beste soort voor het Nederlandse klimaat zijn de planten die eigenlijk alle omstandigheden goed vinden. Zet je bijvoorbeeld een iris of een hosta langs een vochtige vijverrand of op een droge zandgrond? Het maakt geen verschil en de plant doet het in beide gevallen wel.

In een droge tuin op het zuiden zijn planten met grijsbladige bladeren het best. Deze planten hebben onzichtbare haartjes die de plant tegen uitdroging kunnen beschermen. Vetkruid, zoals de sedum, of tijm en de hoornbloem zijn dan prima planten.

Een ligularia heeft snel last van droogte. Al bij een beetje zonlicht laten ze het blad hangen. Dit doet een ligularia om zich te beschermen, want op deze manier verdampt minder water en overleeft de plant een wat langere droge periode.

Sedum. Foto: Adobe Stock / Olena
Sedum. Foto: Adobe Stock / Olena

Let op de portemonnee en het milieu

Om geld te besparen en je steentje bij te dragen aan het milieu, kan je het best planten neerzetten waar ze zich van nature het beste thuis voelen. Als je een heidetuin wilt aanleggen in een kalkrijke grond, dan moet er bijvoorbeeld weer extra speciale grond worden aangevoerd. Ook zal het onderhoud van zo’n tuin door bemesting meer zorg en geld kosten.

Planten die graag in een vochtige grond staan, maar bijvoorbeeld in kurkdroge zandgrond worden gezet, zullen extra veel water nodig hebben. Dat kan je eigenlijk alleen doen als je een klimaatbestendige tuin hebt door bijvoorbeeld regenwater op te vangen en daarmee je tuin bewateren.

Of er een natte of droge periode aankomt, lees je in het meest uitgebreide weerbericht van Nederland.

Rico Schröder

Rico Schröder

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven