weeronline

Dit betekent zomertijd in december

18 december 2019, 08:17

Actueel
Adobe-stock-leomalsam-zomertijd-in-december-klok-in-bevroren-gras-1280x600
Adobe-stock-leomalsam-zomertijd-in-december-klok-in-bevroren-gras-1280x600
Adobe-stock-leomalsam-zomertijd-in-december-klok-in-bevroren-gras-1280x600

Zomertijd in december, het scheelt maar een uurtje met onze huidige wintertijd, maar de gevolgen kunnen groot zijn. Wij leggen je uit wat het effect van zomertijd in december is op het moment van zonsopkomst en -ondergang. En wat heeft het weer hiermee te maken?

Vind jij het vervelend dat het zo vroeg donker is in december? In de donkere dagen voor Kerst gaat de zon al om 16:30 uur onder. Om ongeveer 8:45 uur komt de zon pas op. De kans is dus groot dat je in het donker naar je werk gaat en ook in het donker weer terugkomt.

Bij een permanente zomertijd kun je ’s middags veel langer van het daglicht genieten. De zon gaat dan namelijk pas rond 17:30 uur onder. Dat is fijn, want daardoor kom je na een lange dag werken thuis als het nog licht is. Toch heeft een permanente zomertijd een groot nadeel: de zon komt pas om 9:45 uur ’s ochtends op en dat is slecht voor ons bioritme.

ANP-avondspits-druk-door-regen-en-donker-weer
ANP-avondspits-druk-door-regen-en-donker-weer

Foto: ANP

De gevolgen van zomertijd in december op het weer

Het klinkt misschien gek, maar het wisselen van de tijd heeft ook invloed op het weer. Zo is een permanente zomertijd in december gunstig voor de avondspits. Een groot deel van de spits verloopt daardoor namelijk bij daglicht. Op zichzelf zorgt dat al voor minder files, maar omdat het later donker wordt, treedt gladheid bijvoorbeeld ook pas later op.

Tijdens rustig en helder weer kan het in december namelijk gauw afkoelen en vriezen. Dit gebeurt wanneer het donker wordt. Gladheid kan tot ongelukken leiden en zeker tijdens de drukke spits zit een ongeluk in een klein hoekje. Hoe later het donker wordt, hoe later de vorst intreedt en hoe minder hinder het verkeer ondervindt van gladheid.

ANP-ijskoude-nacht-leidt-tot-gladheid-op-bruggetje
ANP-ijskoude-nacht-leidt-tot-gladheid-op-bruggetje

Foto: ANP

Ook voor de ochtendspits zijn er voordelen. Het koudste moment van de dag valt door een permanente zomertijd namelijk pas later en dat geeft strooidiensten meer tijd om te strooien. Bij regenachtig weer is er wel een nadeel. Omdat het de hele ochtendspits donker is leidt regen tot extra lange files, langer dan deze nu bij wintertijd zijn.

Gewoon een half uur verschuiven

Zomertijd in december heeft dus voordelen, maar ook een hoop nadelen. Datzelfde geldt voor wintertijd in de zomer. Wij pleiten daarom voor een permanente ‘vierseizoenentijd’: verzet de klok een half uur! Meer daarover lees je in een ander artikel.

Vind je dit soort verklarende berichten interessant? Schrijf je dan in voor de gratis Weeronline nieuwsbrief.

Helaas hebben wij niet genoeg rechten om jouw deze content te tonen.

Onze website maakt gebruik van cookies om jou de beste ervaring te geven. Wil je deze content van ons of van derden zien dan vragen wij jou om de instellingen aan te passen.

Foto: Adobe Stock / leomalsam (hoofdfoto)

Yannick Damen

Yannick Damen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven