weeronline

Dit is de natste maand van het jaar

09 oktober 2024, 20:02

Regen
Valt de meeste regen in de herfst? Foto: Ab Donker

In Nederland regent het gemiddeld slechts zo’n 8% van de tijd, maar niet in elke maand regent het evenveel en even lang. De tijd dat het regent varieert van 3% tot 10%. In dit artikel vertellen we je wanneer je de meeste regen kan verwachten en wanneer je de paraplu het vaakst nodig hebt.

Denk je aan regen, dan denk je aan herfst. Die gedachte is terecht, maar ook in de zomer valt veel regen. In juli komt gemiddeld over het land 80 en in augustus 88 mm neerslag naar beneden. De eerste herfstmaand, september, kent een gemiddelde van 79 mm. In oktober neemt de hoeveelheid neerslag toe naar 84 mm en in november valt gemiddeld 82 mm. In de laatste maand van het jaar valt gemiddeld over het land 87 mm. De droogste maand van het jaar is april met landelijk gemiddeld 41 mm.

Dinsdag is het lange tijd flink regenachtig Foto: Jolanda Bakker
Dinsdag is het lange tijd flink regenachtig Foto: Jolanda Bakker

Paraplu het vaakst nodig in december

De meeste regen kun je dus in augustus verwachten, maar december is de maand waarin je de paraplu het vaakst nodig hebt. In december valt de regen gemiddeld in zo’n 81 uur, oftewel 11% van de tijd. November staat op de tweede plaatst met een gemiddelde neerslagduur van 73 uur (10% van de tijd). Januari staat op plaats drie met een gemiddelde neerslagduur van 72 uur (10% van de tijd).

Hoewel in juli en augustus ook gemiddeld ongeveer net zoveel regen valt als in de herfstmaanden, valt de regen in een veel kortere tijd. Het regent slechts 40 uur in juli en 41 in augustus (5,5% van de tijd). In de zomer is dan ook veel vaker sprake van hevige kortdurende plensbuien, terwijl het in de herfst en winter vaak langere tijd regent of motregent. De kans dat je in de herfst of winter natregent is dus groter.

In april, mei en juni valt beduidend minder regen dan in juli en augustus, maar is de neerslagduur vergelijkbaar met de zomermaanden. Dit komt doordat we in het begin van de lente nog wat vaker regenzones zien passeren en doordat het gemiddeld over het land wel even vaak tot buien kan komen, maar ze minder zwaar zijn.

Regionale verschillen

In het westen en noordwesten van het land zijn de verschillen van maand tot maand wat betreft de neerslaghoeveelheden groter dan in de rest van het land. Zo valt in oktober, in de kustgebieden, meer dan 100 mm regen, terwijl in de droogte maand april slechts 37 tot 40 mm valt. Dat is een verschil van meer dan 60 mm, terwijl het verschil tussen de droogste en de natste maand gemiddeld over het land 45 mm bedraagt.

Lees ook: De 5 natste provincies van Nederland

In het oosten en noordoosten valt in de zomermaand juli bijna net zoveel regen als in december, met zo’n 80-90 mm. Dit komt doordat juist in deze gebieden dan vaak stevige onweersbuien voorkomen.

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven