De eikenprocessierups, alleen al van dat woord krijg je spontaan jeuk. Deze nare, harige rups is inmiddels helemaal gesetteld in ons land en er is bijna geen eikenboom die door de rupsen met rust wordt gelaten. Wij hebben voor je uitgezocht wanneer de eikenprocessierups de meeste overlast veroorzaakt.
Wat veel mensen niet weten is dat de eikenprocessierups het hele jaar door overlast kan veroorzaken. Vrieskou doet deze beestjes niks en de brandharen van de eikenprocessierups kunnen jarenlang intact blijven en jeuk veroorzaken. Naast jeuk kunnen ze ook longklachten veroorzaken en in zeer zeldzame gevallen kan ernstige oogschade ontstaan. In de winter zal je geen rupsen tegenkomen, maar de haren van dit insect kunnen nog wel in de bodem aanwezig zijn. Wanneer je met grond aan de slag gaat kun je dus zomaar huiduitslag krijgen, zonder ook maar een rups te zien!
Hoe je kan voorkomen dat je ‘gepakt’ wordt door de eikenprocessierups lees je in ons artikel: tips om klachten eikenprocessierups te voorkomen.
In deze periode veroorzaakt de eikenprocessierups de meeste overlast
Hoewel je het hele jaar door last kan hebben van de brandharen van de eikenprocessierups, is er één duidelijke periode wanneer deze rupsen de meeste overlast veroorzaken. Dat is ongeveer van half mei tot half juli. In deze periode ontwikkelen de rupsen namelijk massaal brandharen en vormen ze grote nesten.
Wanneer het heet is en flink waait, is de overlast van de eikenprocessierups het grootst. Bij hitte zoeken de rupsen namelijk een koeler plekje op onderaan de boomstam en kruipen ze zelfs in de grond. Ook worden ze onrustiger. Doordat de rupsen zich verspreiden kunnen brandharen makkelijker loskomen. Wanneer er dan ook nog eens veel wind staat worden de haartjes massaal door de lucht geblazen. Zelfs op honderden meters van een besmette boom kun je dan al jeukbultjes krijgen.
Ook kunnen brandharen na regen en harde wind terecht komen op fietspaden en bij opspattend water op onderbenen terecht komen en irritaties veroorzaken.
Lees ook: Dit helpt tegen jeuk eikenprocessierups
Regen kan de brandharen van de eikenprocessierups uit de lucht spoelen. Dat is enerzijds gunstig, omdat deze haartjes dan niet meer in de lucht zweven. Anderzijds komen de brandharen daardoor massaal op de grond terecht. Hierdoor kunnen bijvoorbeeld spelende kinderen of honden ermee in aanraking komen.
In de loop van juli ontpoppen de eikenprocessierupsen zich tot vlinders. Er is dan geen gevaar meer dat deze beestjes brandharen verspreiden, maar de overlast is zeker nog niet voorbij. Er hangen dan nog steeds nesten met miljarden haren in de bomen. Deze kunnen door de wind weggeblazen worden. Zeker als een nest uit een boom waait kan dat veel overlast veroorzaken.
Wist je dat ook de dennenprocessierups naar Nederland komt? In ons artikel ‘Met deze tips houd je de dennenprocessierups uit je buurt‘ lees je meer over deze tips en wat je er tegen kan doen.
Invloed van het weer op uitkomen eitjes eikenprocessierups
Het weer is niet alleen van grote invloed in de periode waarin de rupsen de meeste overlast veroorzaken. Ook het moment dat de eikenprocessierupsen uit hun eitjes komen is afhankelijk van het weer. Wanneer maart en in mindere mate februari warm verlopen zullen de rupsen eerder uit hun eitjes kruipen. Meestal gebeurt dat begin april. In de periode die volgt, heeft de eikenprocessierups nog geen brandharen en zullen de rupsen zelf dus geen overlast veroorzaken. Deze haren krijgen ze pas vanaf het derde vervellingstadium, halverwege mei.
Bron: Weeronline, NatureToday, Kennisplatform Processierups