Lange periodes van droogte zien we tegenwoordig bijna jaarlijks in het zomerhalfjaar. De ene keer wat heftiger dan de andere keer. In dit artikel lees jij welke jaren het droogst verliepen in Nederland.
Extreme droogte komt de laatste jaren steeds vaker voor. De droogte van 2018 en 2022 springen daarbij het meest in het oog. 2022 kwam op de vijfde plaats uit in de lijs met maximal neerslagtekorten in een jaar. De piek werd op 5 september bereikt. Het jaar 2018 staat op nummer zes van de droogste jaren ooit gemeten.
Toch zegt het maximale neerslagtekort niet alles. Zo zag het landschap in 2022 nog groener dan in 2018. Dit kwam doordat er af en toe nog een beetje regen viel in 2022, terwijl 2018 een hele lange periode zonder regen kende. In juli, de maand waarin normaal gesproken regelmatig wat regenbuien vallen, viel in 2018 bijna geen neerslag en bleef de zon onophoudelijk schijnen. Ook de andere zomermaanden verliepen extreem droog en ronduit zonnig.
Lees ook: Dit is waarin de droogte van nu verschilt van 2018
Recordjaar 1976
Het droogste jaar dat Nederland kent stamt uit 1976. Dit jaar staat in de boeken als een recordjaar en was zo droog dat het extreme gevolgen had voor de agrarische sector en de natuur. Langdurige hittegolven zorgden ervoor dat het neerslagtekort eind augustus opliep naar maar liefst 361 mm. Hierdoor waren er dit jaar dan ook extreem veel bosbranden in het land. Ook hadden veel diersoorten het moeilijk, vooral veel vissoorten overleefde deze zomer niet.
In een gemiddeld jaar hebben we over het algemeen te maken met een neerslagtekort van ruim 100 millimeter in de zomermaanden. Opvallend is dat wij de laatste jaren vaker te maken hebben gehad met droogte. Alleen in 2021 was er geen droogte-periode.
In 2017 was in juni overigens ook sprake van droogteproblemen en lage rivierstanden. Het begon toen echter bij de overgang naar juli te regenen, waardoor uiteindelijk niet een bijzonder groot neerslagtekort ontstond. In het voorjaar en in juni zijn gewassen echter nog minder goed geworteld, waardoor al bij een kleiner tekort problemen kunnen ontstaan.