In de lente ontwaakt de natuur en worden we allemaal weer vrolijk na de donkere wintermaanden. Fruitbomen krijgen bloesem, de bomen weer frisgroene bladeren en de temperaturen lopen geleidelijk op. De dagen worden langer en de zon schijnt steeds feller. In dit artikel lees je over het Nederlandse klimaat in de lente en de verschillen in het land.
Het zeewater van de Noordzee is in de lente nog koud. In negen van de tien gevallen is de aanwezigheid van de Noordzee de veroorzaker van buien in ons land. In de lente warmt het binnenland door de steeds krachtiger wordende zon goed op. Door het opwarmen van de lucht worden landinwaarts stapelwolken gevormd en deze kunnen uitgroeien tot buien. Vanwege de nabijheid van het koude zeewater vormen aan zee veel minder wolken en zonder wolken is er ook geen neerslag.
In de kustprovincies schijnt in de lente de zon daarom veel vaker dan verder landinwaarts. Gemiddeld over het land schijnt de zon in de maanden maart, april en mei 570 uur. In Maastricht schijnt de zon 530 uur, maar vlak aan zee schijnt de zon zelfs meer dan 600 uur. Bovendien is het aan zee en op de Waddeneilanden ook droger dan in het binnenland. Gemiddeld valt over het land ongeveer 154 millimeter, in de kustgebieden valt gemiddeld circa 25 millimeter minder.
Het klimaat van de lente wordt steeds warmer
Het wordt in de lentemaanden steeds warmer. Maart heeft een gemiddelde etmaaltemperatuur van 6,5 graden en in april is het al gemiddeld 9,7 graden. In mei is het gemiddeld 13,4 graden. De maximumtemperatuur stijgt van 11 graden in maart naar 18 in mei. Landinwaarts is het duidelijk warmer dan in de kustgebieden. In Den Helder is het in de lente gemiddeld overdag 12,3 graden, in De Bilt 14,5 en in Maastricht gemiddeld 14,8 graden.
Het aantal warme dagen (maxima van 20 graden of meer) neemt toe. Steeg de temperatuur in de periode 1951-1980 op gemiddeld negen dagen tot boven 20 graden, tegenwoordig (1994-2023) zijn dit 15 warme dagen in De Bilt. Het aantal zomerse dagen (maxima van 25 graden of meer) is toegenomen van twee naar vier.
Toch kan de temperatuur ook aan zee op een warme lentedag stijgen tot boven 20 en soms boven 25 graden. Wel kan op windstille dagen een wind van zee opsteken. Deze zeewind kan je dagje strand verpesten. Lees hier alles over.
Wanneer is het lente
De astronomische lente begint wanneer de zon loodrecht boven de evenaar staat. Op deze dag zijn dag en nacht even lang. De lente begint vrijwel altijd op 20 maart. In 2044 en in 2048 begint de lente zelfs al op 19 maart. De ons altijd geleerde datum 21 maart komt deze eeuw niet voor. Het begin van de lente is van belang voor de datum van Pasen. De paasdagen zijn altijd op de eerste zondag na de eerste volle maan na 20 maart.
Conclusie
Het mooiste weer in de Nederlandse lente vinden we in de kustgebieden. De zon schijnt vaak en het is veelal droog. Landinwaarts komen stapelwolken tot ontwikkeling en is kans op buien. Wel is het in het binnenland warmer dan in de kustgebieden. De temperatuur stijgt op mooie dagen, bij een oosten- of zuidenwind, ruim boven het gemiddelde. Bij westen- en zeker noordenwinden is het vaak in het hele land koel met ook enkele buien.
De weersverwachting voor de komende tijd lees je in het meest uitgebreide weerbericht van Nederland.