weeronline

Temperatuur en golfen, waar moet je rekening mee houden

27 juli 2022, 10:00

Golf
Golfen bij hoge temperaturen

Golf is een ultieme buitensport. Een rondje golf van achttien holes is voor de gemiddelde recreatie speler toch snel een uurtje of vier in de buitenlucht. In die vier uur kan het weer best veranderen. Temperatuur speelt bij het golfspel, net als bij andere buitensporten, een belangrijke rol.

Vorst en rijp

Spelen met kouder weer is vaak geen probleem. Je kan je op lagere temperaturen goed kleden, maar de vaak wat dikkere kleding kan je beweging wel belemmeren. Gelukkig wordt golfkleding steeds comfortabeler waardoor de kledij tijdens het spel minder hinderlijk wordt.

Spelen met vorstige omstandigheden is natuurlijk een ander verhaal omdat de baan dan anders reageert. Bij aanhoudende vorst zal er ook niet gespeeld kunnen worden op de reguliere greens. Wintergreens worden dan actief.

Rijp op de golfbaan bij zonsopkomst. Foto Paulien Mulder
Rijp op de golfbaan bij zonsopkomst. Foto Paulien Mulder

Een harde, bevroren baan maakt het spel een stuk minder voorspelbaar, omdat een bevroren grond vreemde stuiters kan opleveren. Ook is het putten op een wintergreen heel anders. De baan is dan sowieso niet qualifying.

Hitte vraagt veel van een speler

Zeer warm weer is niet prettig. Hitte kan echt een aanslag plegen op het fysiek van de golfspeler. Vaak gaat hitte hand in hand met veel zon. Een goede bescherming tegen de zon is een must. Zorg dat je altijd zonnebrand bij je hebt en dat je een cap of hoed draagt. Een goede zonnebril behoort ook tot de standaarduitrusting van iedere golfer. Je beschermt zo goed je ogen en je kan de bal beter volgen.

Natuurlijk moet je veel drinken dus zorg dat je in je tas voldoende drinken hebt. Sommige banen hebben tappunten onderweg, maak daar gebruik van. Voeding is ook belangrijk. Wat supplementen kunnen je energie wat hoger houden en als je weet dat je een ronde bij hitte gaat lopen, zorg dan dat je goed rust neemt de dag ervoor.

Zoek de schaduw op als die beschikbaar is tijdens hete dagen. Eigen foto.
Zoek de schaduw op als die beschikbaar is tijdens hete dagen. Eigen foto.

Tenslotte is het raadzaam om de schaduw op te zoeken als het kan. Vaak is er bij de tee wel een schaduwplek en ook in de baan als je moet wachten op bijvoorbeeld je medespeler of spelers voor je, is een schaduwplek door een boom een verlichting.

Langdurige hitte heeft invloed op de baan. Tijdens een lange droge periode met hitte heeft de baan veel te lijden. Helemaal als er ook sproeiverboden of -beperkingen worden ingesteld. De baan droogt uit en wordt er hard waardoor het spel lastiger wordt en onberekenbaar.

Door extreme hitte en droogte en sproeibeperkingen in 2018 werd de golfbaan kurkdroog. Foto: Paul Hermans
Door extreme hitte en droogte en sproeibeperkingen in 2018 werd de golfbaan kurkdroog. Foto: Paul Hermans

Een paraplu als parasol

Veel spelers laten hun paraplu thuis als ze weten dat het een droge rond wordt, maar een goede paraplu kan ook prima functioneren als parasol. Als je een trolley gebruikt met paraplu heb je altijd je eigen schaduwplek bij de hand.

Hitte kan zeer hinderlijk zijn, maar het wordt nog vervelender als de relatieve vochtigheid ook hoog is. Het is dan snel benauwd en je begint meer en meer te zweten. Zorg voor een extra handdoek om gezicht en handen droog te houden. Speciale golfkleding die je huid droger houdt is ook een hulpmiddel. Probleem is dat bij een hoge luchtvochtigheid en hoge temperatuur je zweet niet makkelijk kan verdampen. Hierdoor koelt je lichaam niet, maar wordt juist steeds warmer.

Golfen bij heet weer vraagt veel van je concentratie en incasseringsvermogen. Een zweetdruppeltje dat van je voorhoofd net langs je neus naar beneden kruipt als je met je pre-routine begint is heel irritant. Houdt dan je hoofd maar eens koel.

Een zomerochtend is natuurlijk minder warm dan een middag op een hete zomerdag. Dan toch maar een beetje vroeg afslaan. Bron: eigen foto
Een zomerochtend is natuurlijk minder warm dan een middag op een hete zomerdag. Dan toch maar een beetje vroeg afslaan. Bron: eigen foto

De invloed van de temperatuur op de balvlucht

De heersende temperatuur heeft invloed op de balvlucht. Op een warme, droge zomerdag vliegt een golfbal verder dan op een koele, droge herfstdag. Als je op exact dezelfde manier slaat op een dag met 21 graden en op een dag met 10 graden dan zal je 1,5 procent minder ver slaan. Dit komt omdat de lucht bij de lagere temperatuur dichter is en meer weerstand oplevert.

Onderschat hitte niet. Als je goed bent voorbereid kan je ook met warm weer een leuke ronde spelen. Succes!

Zie ook: Golfen met verschillende weersomstandigheden

Redactie

Redactie

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven