weeronline

Dit effect heeft het weer op blauwalg en botulisme

14 augustus 2024, 09:55

Gezondheid
Zwemmen in een recreatieplas. Groter en dieper water blijft langer koud na de winter dan kleinere stadswateren. Foto: Johnny Willemsen.

Bij warm zomerweer is het verleidelijk om te gaan zwemmen in een plas of meer. Officiële zwemwateren worden op waterkwaliteit gecontroleerd, maar kleine plassen in de wijk doorgaans niet. Wanneer neemt de kans op blauwalg en botulisme toe? Lees het in dit artikel.

Blauwalgen zijn eigenlijk geen algen, maar bacteriën. Als er veel voedingsstoffen in het water zitten en het warm is kan blauwalgenbloei ontstaan. Hierbij komen veel blauwalgen aan het wateroppervlak. Aan de onderkant sterven de blauwalgen af en daar komen giftige stoffen bij vrij. Als je hiermee in aanraking komt kun je last krijgen van irritaties aan je ogen of huid, hoofdpijn en maag- en darmklachten.   

Heb je toch gezwommen in water met blauwalgen spoel jezelf dan goed af onder de douche. Dit is sowieso altijd verstandig na zwemmen in natuurwater. Blauwalgen zijn ook gevaarlijk voor dieren, zoals honden. Laat je hond daarom niet zwemmen in water met blauwalgen en spoel je hond na het zwemmen af met bijvoorbeeld de tuinslang. 

Lees ook: Vanaf deze temperatuur is het lekker om buiten te zwemmen

Foto: Adobe Stock / yk_stock.
Foto: Adobe Stock / yk_stock.

Pas ook op voor botulisme

Ook botulisme wordt veroorzaakt door gifstoffen van een bacterie. Mensen kunnen hiermee in contact komen door besmet voedsel en door dode vissen en watervogels. Zie je in een meertje dode vissen of watervogels drijven ga er dan zeker niet in zwemmen. 

Botulisme bij mensen komt maar heel weinig voor. Wel kan het zeer gevaarlijk zijn. Meestal treden de infectieverschijnselen binnen enkele dagen op, maar soms pas na een week. Het zijn verlammingsverschijnselen die beginnen met slecht zien, moeite met slikken en moeilijk kunnen praten. In sommige gevallen breidt de verlamming zover uit dat mensen moeten worden beademd.

Lees ook: Zo herken je blauwalg

Grootste kans tweede helft zomer

Zowel blauwalg als botulisme komen in Nederland voor als het zomers of tropisch warm is en de watertemperatuur boven de 20 graden ligt. Meestal ontwikkelen beide bacteriën pas in de zomer en is de kans dat je hiermee in aanraking het grootst in de tweede helft van juli en in augustus. Dit is de warmste periode van het jaar en vooral de watertemperatuur is doorgaan beduidend hoger dan bijvoorbeeld in juni. 

Natuurlijk zwemwater wordt op veel locaties gecontroleerd in de periode 1 mei tot 1 oktober. Naast de genoemde bacteriën wordt o.a. ook gecontroleerd op E.coli en andere soorten vervuiling.  

Wil je gaan zwemmen in natuurwater. Check dan de waterkwaliteit via de site: https://www.zwemwater.nl/

Banner 400x400 WOL-nieuwsbrief

Johnny Willemsen

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven