Helaas hebben wij niet genoeg rechten om jouw deze content te tonen.
Onze website maakt gebruik van cookies om jou de beste ervaring te geven. Wil je deze content van ons of van derden zien dan vragen wij jou om de instellingen aan te passen.Muggen, je ziet ze niet maar hoort ze wel en dat werkt vaak vreselijk op de zenuwen. Waarschijnlijk associeer je deze plaaggeesten met de zomer, maar muggen kunnen ook al veel eerder in het jaar wild om zich heen prikken. Hoe dit kan? Overlast van muggen hangt af van verschillende weerfactoren, zoals temperatuur, luchtvochtigheid en neerslag.
Warmte in combinatie met regenwater is voor de steekmug namelijk het ideale weer. Stilstaand water in bakken, op platte daken of in dakgoten vormt de ideale kraamkamer voor muggen. Ook bij een hoge luchtvochtigheid gedijt de mug goed.
Als het in maart of april nog koud is of zelfs sneeuwt, dan kunnen de muggen zich niet ontwikkelen of sterven ze massaal. Bij iets kouder weer dan gebruikelijk zoeken de muggen die er al zijn een plekje in slaap- en woonkamers. Het lijkt dan alsof muggen er eerder zijn dan normaal, maar dat is dus niet het geval. Is het al wat warmer in het voorjaar dan blijven muggen buiten en heb je nog geen last van ze.
Normaal merken we muggen pas half mei op en in augustus is er een piek in de overlast. Dan hebben ze genoeg tijd en warmte gehad om zich voort te kunnen planten. Is het in mei en juni al erg warm en nat, dan kan de overlast ook al eerder pieken. Zorg er bij warm en vochtig weer voor dat je jezelf goed beschermt of een paar goede muggenvallen hebt gemaakt.
Lees ook: Dit kan je doen om te voorkomen dat je lekgeprikt wordt door muggen
Hebben we in Nederland eigenlijk meer last van muggen dan in andere Europese landen? Nee! Ook de Scandinavische landen als Noorwegen en Zweden staan bekend om de overlast van muggen, maar in Engeland en Frankrijk net zo goed.
Wie is de boosdoener? Vrouwtjesmuggen!
Er zijn meer dan dertig verschillende steekmuggen. Maar wist je dat alleen vrouwtjesmuggen steken? Zij hebben de eiwitten uit bloed nodig voor de ontwikkeling van hun eitjes. De vrouwtjesmug dringt met harde stoten de opperhuid binnen en zoekt met haar snuit naar een haarvat. Terwijl ze zich voedt met bloed, pompt ze speeksel naar binnen. Dat speeksel bestaat uit eiwitten en daar reageert ons immuunsysteem op. Hoe sterk je reageert op een beet verschilt per persoon. De een krijgt meer de jeuk dan de ander, en ook de grootte van de bult is bij iedereen anders.
Lees ook: Muggenbult? Dit doe je tegen de jeuk?
Hoe houd je muggen buiten de deur?
Muggen worden aangetrokken door menselijke adem, zweet en hitte. En daarnaast hebben ze voorkeur voor mensen met het bloedtype O en zwangere vrouwen. Benieuwd hoe je je kunt beschermen tegen deze plaaggeesten? De meest simpele oplossing om muggen buiten de deur te houden: plaats horrengaas voor je ramen en deuren. Dan ben je voor een groot deel van het probleem af.
Lees ook: 11 tips tegen muggen in je slaapkamer
Daarnaast is het verstandig om een antimuggenmiddel in huis te hebben. Ga je op pad in de natuur? Trek lichaamsbedekkende kleding aan of smeer je goed in met een anti-muggenmiddel op basis van citroen. En heb je een vijver in de tuin? Zorg dan dat er vissen in zitten. Die zijn namelijk gek op muggenlarven. Zo ben jij verzekerd van een zomer zonder muggen en dus geen rode bulten en irritante jeuk.
Blijft het komende tijd muggenweer? In ons weerbericht lees je er meer over.