weeronline

Hierdoor is veel regen in de bergen zo gevaarlijk

31 oktober 2024, 18:20

Overstromingen
Foto: Adobe Stock / Inna

Veel regen kan overal ter wereld wateroverlast veroorzaken, maar in gebieden met bergen kan zware regenval bijzonder gevaarlijk zijn. Lees hier waarom dit zo is.

Wereldwijd eist zware regenval jaarlijks veel meer levens dan bijvoorbeeld gevaarlijk uitziende weerfenomenen als onweer of tornado’s. Ook bij orkanen vallen vaak meer slachtoffers door de regen dan door de wind of stormvloed.

Extra veel regen bij buien in bergen

Wanneer vochtige lucht tegen de berghellingen stroomt wordt deze gedwongen te stijgen. Hierdoor vormen wolken en buien. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij een zuidelijke wind in Noord-Italië. Vochtige Middellandse Zeelucht botst dan tegen de zuidelijke hellingen van de Alpen. Hierdoor ontstaan zware regenbuien die lang kunnen aanhouden en in een flink gebied veel regen kunnen achterlaten.

Bij aanhoudende zware regenval in bergachtige gebieden veranderen kleine riviertjes in grote snelstromende rivieren. Regenval op berghellingen komt bij elkaar in de vallei als in een soort trechter. Op zandgronden zakt een deel van de regen nog de bodem in, maar op steile rotsten stroomt alles snel naar beneden.

Modderstromen

Hevige neerslag kan ook grond meenemen van hellingen, vooral als er weinig bomen zijn. Hierdoor kunnen gevaarlijk modderstromen ontstaan. Grote modderstromen zijn in staat wegen en huizen te bedelven onder een laag modder. Modderstromen kunnen snelheden bereiken tot wel 80 km/uur, waardoor vluchten vaak niet gaat.

Helaas hebben wij niet genoeg rechten om jouw deze content te tonen.

Onze website maakt gebruik van cookies om jou de beste ervaring te geven. Wil je deze content van ons of van derden zien dan vragen wij jou om de instellingen aan te passen.

Aardverschuivingen

Zware regenval op berghellingen kan ook aardverschuivingen veroorzaken doordat het water de grond zwaar en instabiel maakt. Bij een aardverschuiving komt grond over een groot gebied plotseling in beweging. Naast water en grond wordt ook puin (bomen, stenen, etc.) meegenomen. Als een aardverschuiving een dorp of stad treft zijn slachtoffers meestal onvermijdelijk.

Grote natuurrampen

Aardverschuivingen kunnen overgaan in puin- en modderstromen. Dit gebeurde bijvoorbeeld tijdens de Vargas tragedie; één van de grootste natuurrampen van de afgelopen decennia. In de periode van 14-16 december 1999 viel in deze bergachtige regio aan de kust van Venezuela bijna 1000 mm regen in amper 50 uur. Meerdere plaatsen werden compleet of deels bedekt door modder en puin. Op sommige plekken was de afzetting tot wel 5 meter dik. Over het aantal slachtoffers is nog steeds onduidelijkheid, maar het gaat om enkele tienduizenden.

Een meer recente zware modderstroom trof Freetown, de hoofdstad van Sierra Leone, in augustus 2017. Een extra natte moesson veroorzaakte modderstromen met meer dan 1000 doden tot gevolg.

In januari 2018 trof een zware modderstroom het noordwesten van Los Angeles. De modderstroom was het gevolg van zware regenval, maar ook van bosbranden in 2017. Door deze bosbranden waren de bomen, die de grond vasthielden op de hellingen, verdwenen.

Vind je dit soort artikelen interessant? Schrijf je dan in voor de gratis Weeronline nieuwsbrief.

Johnny Willemsen

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven