Bij warm en zonnig weer met aanhoudende droogte is het verleidelijk om elke dag je tuin te sproeien. Je zou denken dat dit goed is voor je planten, maar het tegendeel is waar. Lees in dit artikel hoe vaak het wel moet en wat de beste tijden zijn om te sproeien.
Tijdens droog en zonnig weer droogt de grond van je tuin uit. Ook wind speelt een rol. Bij weinig tot geen wind neemt de luchtvochtigheid in je tuin toe door verdamping van vocht door planten. Hierdoor vertraagt de verdamping. Als het waait wordt steeds verse lucht aangevoerd en gaat de snelle verdamping door. Tot slot is ook de temperatuur heel belangrijk. Bij warm weer droogt de grond nog sneller uit en verdampen planten meer vocht om zichzelf te koelen.
De beste tijd om de tuin te sproeien
Midden op de dag in de zon sproeien is onverstandig. Een flink deel van het water zal niet gebruikt kunnen worden door de planten, omdat het snel verdampt. Daarnaast wordt soms gesproken over een klein risico op verbranding, maar in de praktijk verdampt de drumpel sneller dan 'dit vergrootglas' schade kan aanrichten.
Laat op de avond je tuin sproeien is ook niet goed. Als planten nat de nacht in gaan is er kans op schimmelvorming. De beste tijden om je tuin water te geven zijn als de zon laag staat; in de vroege ochtend of aan het begin van de avond.
Hoeveel en hoe vaak moet je sproeien?
Hoeveel water je het beste kan sproeien hangt af van de grondsoort, welke planten je hebt en hoe droog het is, maar gemiddeld is 10-15 mm een goede hoeveelheid. Een gemiddelde zwenksproeier moet je hiervoor al gauw anderhalf uur aan laten staan. Het is veel beter om in één keer veel water te geven dan elke dag een beetje. In de meeste gevallen is 1 à 2 keer per week genoeg. Eenjarige planten (met veel bloemen) en planten in potten of bakken moet je wel dagelijks water geven.
Bekijk ook de tips van Jurgen van Tuinmanieren in onderstaande video's:
Helaas hebben wij niet genoeg rechten om jouw deze content te tonen.
Onze website maakt gebruik van cookies om jou de beste ervaring te geven. Wil je deze content van ons of van derden zien dan vragen wij jou om de instellingen aan te passen.Hieronder legt hij uit hoe je nieuwe planten moet water geven.
Helaas hebben wij niet genoeg rechten om jouw deze content te tonen.
Onze website maakt gebruik van cookies om jou de beste ervaring te geven. Wil je deze content van ons of van derden zien dan vragen wij jou om de instellingen aan te passen.Gebruik een regenton!
Met een regenton kan je water verzamelen in natte perioden om te gebruiken tijdens droge tijden. Omdat regenwater veel minder kalk bevat dan kraanwater is water uit de regenton vaak zelfs beter voor de planten. Daarnaast is water uit de regenton gratis. Tot slot is het goed voor het milieu. Als je minder leidingwater gebruikt hoeft het waterbedrijf minder grondwater op te pompen en te zuiveren.
Vaker droogte door klimaatverandering
Dat het klimaat verandert is bekend, vooral dat het in de hele wereld warmer wordt. Ook in neerslag zien we een veranderingen optreden. Zo resulteert een warmer klimaat in Nederland zowel in zwaardere buien als in een grotere kans op perioden met langdurige droogte.