Grote overlast in Europa door storm Boris

18 september 2024, 13:05

Overstromingen
De overstroomde stad Klodzko, Polen op 15 september 2024. Foto via ANP / EPA/MACIEJ KULCZYNSKI POLAND OUT

Door extreme regenval in Oost- en Centraal-Europa is grote overlast ontstaan. Komende dagen verplaatst het zwaartepunt van Italië naar de Balkanlanden. De zware buien in Polen en Duitsland zijn verdwenen, maar het hoogwater is nog niet voorbij.

We hebben dit live-blog gesloten. Hieronder lees je onze updates terug over het noodweer in Centraal-Europa. In Italië zijn nu nog zware buien actief als gevolg van Boris, meer daarover lees je in ons nieuwsbericht Italiaanse regio Emilia Romagna getroffen door overstromingen.

12:59 Steden in Duitsland en Polen zetten zich schrap voor hoogwater

In het oosten van Duitsland maakt Dresden zich op voor mogelijke overstromingen op woensdag. Door de stad stroomt de rivier de Elbe, die momenteel een hoogte van 6 meter heeft bereikt. Omdat delen van de stad, belangrijke wegen en spoorlijnen het risico lopen op overstromingsgevaar, is het op één na hoogste alarmniveau afgekondigd. Verwacht wordt dat het waterpeil overdag blijft stijgen en 's nachts zal dalen. De autoriteiten denken niet dat de Elbe de grens van 7 meter bereikt, wat het hoogste alarmniveau in de regio zou betekenen. Ook de Duitse deelstaat Brandenburg bereidt zich voor op dreigende overstromingen komende dagen. In het Duitse Beieren stijgt het water op sommige plekken aan de Isar nog steeds. Volgens de Duitse weerdienst DWD kan nieuwe aanhoudende regen de situatie verslechteren. De waterstanden van de Sempt en Donau zijn gedaald, daarvoor geldt het op één na hoogste waarschuwingsniveau.

Verwoest

De zware overstromingen in het zuidwesten van Polen, die steden en dorpen troffen en dammen en bruggen hebben verwoest, hebben nu ook de regio bij Wroclaw bereikt. Het waterpeil van de rivier de Oder is in de nacht van dinsdag op woensdag met anderhalve meter gestegen. Uit voorzorg zijn de waterkeringen in de Poolse stad versterkt. Het hoogtepunt van de Oder wordt donderdag of vrijdag verwacht. Er wordt rekening gehouden met een waterstand van maximaal 7,70 meter. Dit is lager dan eerder werd verwacht, maar wel kan het hoogwater langer aanhouden dan oorspronkelijk werd voorspeld, wat een grote belasting vormt voor de dijken.

8:30 Dodental storm Boris opgelopen tot 21

Het dodental na de doortocht van storm Boris in het midden en oosten van Europa is opgelopen tot 21. Dat meldden de autoriteiten dinsdag nadat er twee nieuwe slachtoffers in Polen en één in Oostenrijk werden geteld.

Twee grote steden in Polen, Opole in het zuiden en Wroclaw in het westen, wachten nog op mogelijke overstromingen als er zoals elders dijken breken.

In Oostenrijk zijn dinsdag nog 26 dorpen van de buitenwereld afgesloten door overstromingen. Nu het weer verbetert, "ontdekken we pas echt de omvang van de ramp", zei de gouverneur van Neder-Oostenrijk tegen verslaggevers. In Tsjechië zitten nog meer dan 60.000 huishoudens zonder stroom, voornamelijk in het noordoosten van het land.

Bekijk hieronder een korte video over de verwachting voor Italië de komende dagen:

14:20 Fikse buien vandaag en komende dagen in Italië

De komende dagen wordt vooral veel neerslag verwacht in delen van Italië en de kustregio’s rond de Adriatische Zee. Het meeste valt waarschijnlijk in de regio Emilia-Romagna, waar onder andere steden als Bologna, en Rimini liggen. Ook het kleine landje San Marino ligt hier. De komende 48 uur kunnen de neerslagsommen regionaal oplopen naar 100-150 mm. Ook in het noorden van Toscane (o.a. Florence) en het noorden van de Marken kan regionaal 60-100 mm vallen. In Emilia-Romagna en de Marken geldt code oranje voor neerslag.

Elders, vooral zuidelijker, in Italië is kans op lokale overlast door zware onweersbuien. In Apulië, dit is de regio met hier de ‘hak van de laars’, geldt code oranje hiervoor (oranje voor de onweer en windstoten, geel voor neerslag).

Zware onweersbuien met lokaal veel neerslag zien we komende dagen ook aan de andere kant van de Adriatische Zee. Langs de kust van Kroatië, maar ook bijvoorbeeld in Albanië en de westelijke Griekse eilanden (Corfu, Kefalonia eb Zakynthos). Vanaf donderdag wordt het droger in Italië. Op de Balkan kunnen de buien nog wat langer aanhouden.

Bekijk een compilatie van de indrukwekkende beelden uit Oost- en Centraal-Europa:

9:50 Inwoners Poolse stad haalden door om dijkdoorbraak te voorkomen

De inwoners van de Poolse stad Nysa proberen te voorkomen dat een belangrijke dijk bezwijkt. Als dat gebeurt, kan de binnenstad onderlopen. De bevolking van de stad heeft de hele nacht doorgehaald om de dijk samen met het leger en de brandweer te versterken. De overheid heeft de overstromingen aangemerkt als natuurramp.

"Er stonden zo'n 2000 mensen op de dijk. Vrouwen, mannen, kinderen en ouderen", zei burgemeester Kordian Kolbiarz op de radio. Ze vormden volgens hem een menselijke keten om de zandzakken door te geven.

De burgemeester van dichtstbijzijnde grote stad Wroclaw heeft over het hoogwater crisisoverleg gevoerd met minister-president Donald Tusk. Het is mogelijk dat ook Wroclaw onderloopt. Volgens Tusk zijn de meteorologen het daar nog niet over eens.

Het hoogwater is aangemerkt als natuurramp omdat dan makkelijker noodmaatregelen getroffen worden en de hulpverlening verbeterd wordt.

8:10 Tsjechië zet leger in rampgebied in

In Tsjechië is het leger ingeschakeld om te helpen bij de nasleep van overstromingen door storm Boris. Zo'n 2000 soldaten kunnen tot eind oktober worden opgeroepen ter ondersteuning, meldt de Tsjechische Defensieminister Jana Cernochova op X.

Tsjechië werd de afgelopen dagen getroffen door overstromingen na aanhoudende regenval, net als andere landen in Midden-Europa. Talloze rivieren traden buiten hun oevers. In Tsjechië kwamen zeker drie mensen om het leven, zeven anderen worden nog vermist.

Het Tsjechische leger gaat met helikopters naar de zwaarst getroffen regio's in het noordoosten van het land om bewoners onder meer te voorzien van drinkwater en voedsel. Militairen gaan ook helpen bij schadeherstelwerkzaamheden.

In Ostrava, de op twee na grootste stad van Tsjechië, brak een dam door. Een deel van de stad kwam onder water te staan en al meer dan vijfhonderd inwoners moesten met rubberboten en helikopters worden gered.

7:00 Dodental loopt op tot achttien

In Polen, Tsjechië, Oostenrijk, Hongarije, Roemenië en ook Duitsland is de angst voor overstromingen en overlast door hoogwater nog niet voorbij. In Oostenrijk werd maandagavond een vierde dode gevonden, waarmee het totale dodental van de overstromingen in Midden-Europa is opgelopen tot achttien.

Het vierde dodelijke slachtoffer in Oostenrijk werd gevonden in Klosterneuburg in de zwaar getroffen deelstaat Neder-Oostenrijk. Het ging om een man van in de veertig die op zijn buik in het water dreef, meldt een politiewoordvoerder aan de Kronen Zeitung. In het oosten van het land maakt men zich grote zorgen om een zwaar beschadigde dam. Maandagavond werden mensen in de buurt van de plaats Rust im Tullnerfeld daarom al geëvacueerd.

In het Duitse Dresden is het waterpeil van de Elbe al vier keer zo hoog als het normale peil van 1,42 meter. Met argusogen wordt het water bekeken dat vanuit Tsjechië naar de stad stroomt. De autoriteiten verwachten dat het waterpeil in de loop van de dag de zes meter zal overschrijden. Tijdens de ernstige overstromingen van 2002 kwam het waterpeil tot 9,40 meter.

In het kleine Poolse stadje Klodzko, zo'n honderd kilometer ten zuiden van Wroclaw, zag het centrum er in de nasleep van de overstromingen volgens persbureau dpa uit alsof er een bom was ontploft. Ramen en deuren van winkels zijn ontzet en overal lagen losse kabels en planken nadat de rivier buiten de oever was getreden.

In Roemenië kwamen zeven mensen om het leven door het noodweer. In Tsjechië, waar drie doden vielen, is het leger ingezet om inwoners van ondergelopen gebieden te helpen.

19:00 Nieuwe evacuatiebevelen in Polen, Tsjechië en Oostenrijk

In delen van Polen, Tsjechië en Oostenrijk hebben maandag meer mensen te horen gekregen dat ze een veilig heenkomen moeten zoeken door het noodweer dat het midden en oosten van Europa heeft getroffen. Tot dusver zijn van Roemenië tot Polen minstens zeventien mensen omgekomen.

Maandagmiddag riep de burgemeester van Nysa, een stad van ongeveer 40.000 inwoners in het zuiden van Polen, de inwoners op om te evacueren nadat een nabijgelegen rivierdijk was beschadigd. Sinds zondag stroomt er water uit de rivier de stad binnen. Eerder op maandag werd al een volledige evacuatie van het plaatselijke ziekenhuis bevolen.

Hoewel het waterpeil in sommige delen van Polen daalt, bereiden andere plekken, waaronder de stad Wroclaw met zo'n 600.000 inwoners, zich voor op komend hoogwater. Ook de Slowaakse hoofdstad Bratislava en de Hongaarse hoofdstad Boedapest bereiden zich voor op mogelijke overstromingen door de stijging van de Donau.

In de noordoostelijke Tsjechische stad Ostrava brak de rivier Odra door een dijk. Het industriële gebied van de stad, met een chemische fabriek, een cokesfabriek en andere bedrijven, liep daardoor onder. Honderden mensen werden ook geëvacueerd uit woonwijken.

Ook de Oostenrijkse plaats Rust im Tullnerfeld, in de deelstaat Neder-Oostenrijk aan de grens bij Tsjechië en Slowakije, worden maandagavond mensen geëvacueerd omdat een dam in de buurt zwaar is beschadigd.

In andere delen van Centraal-Europa zijn mensen begonnen met het opruimen na de ergste overstromingen in meer dan twee decennia. In het hard getroffen grensgebied tussen Tsjechië en Polen stortten enkele bruggen in en raakten tal van huizen en auto's beschadigd. De Poolse regering heeft aangekondigd dat ze 1 miljard zloty (234 miljoen euro) heeft vrijgemaakt voor slachtofferhulp.

ANP/Weeronline

ANP/Weeronline

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven