De eerste zomermaand staat voor de deur! Gaan we gelijk merken dat de meteorologische zomer begint of krijgen we opnieuw periodes met frisse noordenwinden?
Voor de eerste helft van juni tonen de weermodellen eensgezind droog en zonnig weer. Buien weten ons nauwelijks te bereiken, de zon schijnt volop en er waait een droge wind uit richtingen tussen noord en oost. Heerlijk weer dus, maar de exacte windrichting maakt nogal verschil voor hoe lekker het is. De temperaturen kunnen van dag tot dag sterk verschillen. Een frisse noordenwind, of een warme oostenwind, dat scheelt een jas!
Helaas hebben wij niet genoeg rechten om jouw deze content te tonen.
Onze website maakt gebruik van cookies om jou de beste ervaring te geven. Wil je deze content van ons of van derden zien dan vragen wij jou om de instellingen aan te passen.Vooral in de kustgebieden kan de temperatuur met noorden- tot noordoostenwinden nog blijven steken op 15-18 graden. Dit komt doordat de wind dan over het nog koude water van de Noordzee blaast. Landinwaarts loopt de temperatuur dan nog wel op richting 20 graden. Een periode met koel weer tussen 5 en 20 juni wordt ook wel schaapscheerderskou genoemd. Vaak is er dan ook veel bewolking, maar die signalen zien we vooralsnog niet.
Op dagen dat de wind meer uit het oosten blaast kan het gemakkelijk 20-25 graden worden. De kans op zomerse dagen met maxima van 25 graden en meer is in het zuidoosten en oosten het grootst. Bij deze temperaturen heb je geen jas nodig en kun je de korte broek aantrekken. Ook aan de westkust kan het met een oostenwind warm genoeg worden voor een dagje strand. Hou er wel rekening mee dat een duik in de zee nog een koude bedoening is. Het zeewater is nu een graad of 14.
Later in juni toenemende buienkans
In de eerste helft van juni is het vooral boven Zuid-Europa buiig, maar naarmate juni vordert breiden de buien zich noordwaarts uit over Europa. Zoals het er nu naar uitziet krijgt ook Nederland in de tweede helft van juni met meer buien te maken. Daarbij waait een oostenwind en dat levert dan buien op in de warme lucht. Bij dat soort buien zijn onweer en plensregens te verwachten.
De temperatuurverwachting wordt later in de maand ook wat onzeker, dat komt doordat de zon het lastiger zal krijgen met de komst van de regen- en onweersbuien. Toch zal het ook dan het grootste deel van de tijd droog zijn met zonnige perioden. Je moet alleen de radar en waarschuwingen wat meer in de gaten houden.
Lees ook onze zomerverwachting om te weten wat de signalen voor juli en augustus zijn.
Hoge zonkracht
In juni zijn de dagen op zijn langst en op 21 juni beleven we de langste dag van het jaar. De zon staat deze maand hoog aan de hemel en daardoor moeten we regelmatig rekening houden met zonkracht 7. Daarbij kan je onbeschermde huid al binnen 10-25 minuten verbranden. Vergeet je dus niet in te smeren, zeker tussen 11 en 16 uur als de zonkracht op zijn hoogst is. En denk ook UV-beschermende kleding en een zonnebril.
Lees ook: Wanneer kun je verbranden? Dit is de kracht van de zon!
Hoeveel warme en zomerse dagen?
Normaal telt juni in De Bilt 16 warme dagen (met maxima van 20 graden en meer) en 5 zomerse dagen (met maxima van 25 graden en meer). Regelmatig komt het ook al tot een tropische dag in juni (met maxima van 30 graden en meer). Het noordwesten telt slechts 8 warme en 2 zomerse dagen en in het zuidoosten zijn het er juist meer met 25 warme en 12 zomerse dagen. Met de verwachting voor de eerste helft van juni kunnen de verschillen tussen de kustgebieden en het binnenland dit jaar nog groter worden dan normaal.
Lees ook: Dit weer is normaal in juni