Helaas hebben wij niet genoeg rechten om jouw deze content te tonen.
Onze website maakt gebruik van cookies om jou de beste ervaring te geven. Wil je deze content van ons of van derden zien dan vragen wij jou om de instellingen aan te passen.De zomer staat voor de deur! Kunnen we in de zomermaand juni op langdurig en warm zomerweer rekenen of blijft het voorlopig wisselvallig?
Begin juni hebben we met een noordwestelijke stroming te maken. De wind brengt dan lucht vanaf de Noordzee naar ons land en dit zorgt ervoor dat de temperaturen, vooral in de kustgebieden, wat lager uit kunnen komen dan het langjarig gemiddelde. Aan zee kan het kwik bij een frisse noordwestenwind blijven steken op 15 tot 18 graden en landinwaarts kan het nog wel 20 graden worden. Normaal is het begin juni 18 graden in het noordwesten tot 22 in het zuidoosten. Tijdens het eerste juniweekend is het met 16 tot 18 graden nog wat frisser en kunnen we spreken van schaapscheerderskou.
Bekijk ook: Energieweerbericht: moet de verwarming weer aan?
Op warm zomerweer hoeven we begin juni dus niet te rekenen, maar het zal tijdens de eerste juniweek wel vaak droog blijven en de zon schijnt geregeld. Slechts enkele lokale buien komen voor. Dat is een trendbreuk t.o.v. het natte weer in mei. Toen hadden we talrijke buien.
Lees ook: Dit weer is normaal in juni
Toenemende buienkans en mogelijk warmer
Halverwege juni neemt de kans op buien toe. De noordwestelijke stroming raken we kwijt en gebieden met regen of buien kunnen onze omgeving dan makkelijk bereiken. Maar tussendoor zullen er ook lange droge perioden met zon zijn.
De weermodellen laten vanaf midden juni warmere signalen dan normaal zien voor de tijd van het jaar. Gebruikelijk is het midden juni 18-21 graden en eind juni 19-22 graden. Met warmer weer dan normaal is de kans op warme dagen dus groot en zelfs enkele zomerse dagen, met maxima van 25 graden of meer, worden goed mogelijk. Dus leg je korte broek maar klaar en wellicht zitten een paar stranddagen er zelfs wel in.
Wisselvalligheid ligt in deze periode dus wel op de loer en als er dan buien ontstaan kunnen deze in de warme lucht stevig uitpakken met kans op onweer.
Hoe de zomer in juli en augustus verder gaat lees je in onze zomerverwachting.
Hoge zonkracht
De dagen zijn deze maand het langst van heel het jaar en dat betekent dat de zon hoog aan de hemel staat. Vooral tussen 11 en 16 uur kun je bij zonnig weer dan snel verbranden. Aan het begin van de middag kan dan regelmatig zonkracht 7 en in het zuiden mogelijk zelfs zonkracht 8 behaald worden. Bij zonkracht 7 kun je al binnen 10-25 minuten kan verbranden en bij zonkracht 8 al binnen 10-15 minuten. Ook eerder op de ochtend en later in de middag kun je al verbranden, maar minder snel. Vergeet je dus niet in te smeren als je midden op de dag naar buiten gaat!
Lees ook: dit is de kracht van de zon
Graspollenseizoen
De juni maand is een pollenmaand bij uitstek. Grassen staan volop in bloei en zo’n twee miljoen Nederlanders zijn allergisch voor graspollen. Vooral tijdens droog en zonnig weer kan flink wat pollen verspreid worden. Heb jij last van een graspollenallergie? Dan kun je deze maand dus flink wat klachten ondervinden. In de kustgebieden is de overlast, vooral wanneer de wind van zee waait, beperkter. Juist doordat er regelmatig buien zijn gevallen kan het gras goed bloeien en groeien. Naast grassen verspreiden ook de weegbree, de zuring en de brandnetel pollen, maar daar hebben minder mensen last van.
Lees ook: negen tips tegen hooikoorts
Thumb video: Gieny Westra