Maandverwachting: zet de herfst in oktober door?

29 september 2024, 06:56

Maandverwachting

De herfst is eind september begonnen en dat konden we goed merken. Zet het herfstachtige weer in oktober voort of kunnen we juist nog op mooie zonnige dagen rekenen? Je leest er alles over in deze maandverwachting.

Tijdens de eerste oktoberperiode is het door een frisse noordwestenwind kouder dan gebruikelijk met gemiddeld maxima tussen 13 en 16 graden. Middagwaarden rond 16 graden zijn namelijk normaal voor deze tijd van het jaar. Naast een aantal dagen met lange droge perioden en zon behoren buien ook tot de mogelijkheden.

Klimaatgemiddelde voor de winter over de periode 1994-2023.
Klimaatgemiddelde voor de winter over de periode 1994-2023.

Lees ook: Dit weer is normaal in oktober

Richting het midden van de maand verdwijnt de frisse noordwestenwind. De maxima komen dan meestal uit tussen 15 en 18 graden, maar een enkele zonovergoten dag kan warmer uitpakken met misschien nog een keer 20 graden. In de zon en uit de wind kun je dan genieten van heerlijk najaarsweer. Het is dan prima weer om nog eens lekker te fietsen, wandelen of een terrasje te pakken.

20 graden in oktober is overigens niet heel ongewoon. In 2018 werd het op grote schaal nog maar liefst 25 tot 28 graden. Grote neerslagafwijkingen zitten niet in de weerkaarten. Dat betekent in oktober dat het regelmatig tot buien komt, maar er zullen ook genoeg droge perioden zijn.

Heerlijk herfstweer. Foto: Martin Vye
Heerlijk herfstweer. Foto: Martin Vye

Nazomerweer op komst?

De weermodellen laten later in de maand signalen zien voor droger en warmer herfstweer dan het langjarig gemiddelde. Echt warm wordt het niet, maar met wat zon is het wel heerlijk herfstweer. Eind oktober is het overdag normaal 14 graden en hier zal de temperatuur meestal boven uitkomen. Hiermee is er goede kans op relatief gunstig weer tijdens de herfstvakantie.

Lees ook: Dit is nazomerweer in Nederland.

De dagen kunnen nevelig van start gaan. Foto: Frans Alderse Baas.
De dagen kunnen nevelig van start gaan. Foto: Frans Alderse Baas.

De zon verliest wel aan kracht en hierdoor krijgen we vaker te maken met mist of laaghangende bewolking. Bovendien kan het tijdens de nachten behoorlijk afkoelen, waardoor vorst aan de grond goed mogelijk is.

Deze maandverwachting gaat wel gepaard met extra onzekerheid. Zeker omdat op de Atlantische Oceaan deze tijd van het jaar orkanen actief zijn. Mocht een restant van een tropische storm naar onze omgeving trekken dan is ook een aantal natte en onstuimige dagen denkbaar.

Banner Whatsapp WOL

Videothumb: Gieny Westra

Floris Lafeber

Floris Lafeber

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven