weeronline

Natuur niet blij met stortbuien, ziet liever lichte regen

18 juni 2020, 16:42

Droogte
droogte-buien-regen-ANP-1280x600

De natuur smacht naar regen. En die kwam de afgelopen dagen geregeld met bakken uit de hemel. Maar daarmee is het droogteprobleem niet een-twee-drie opgelost.

Het effect van die vaak korte en hevige stortbuien is maar beperkt, stelt droogte-expert Niko Wanders. Want veel regen in een keer is helemaal niet zo gunstig voor de natuur. “Liever zie je dat het gedurende een langere tijd miezert. Dan kan het water namelijk langzaam de bodem intrekken”, legt Wanders, hydroloog en onderzoeker aan de Universiteit Utrecht, uit.

De grond kan maar een bepaalde hoeveelheid neerslag in een keer verwerken, zo’n vijf tot tien millimeter per uur. En door de droogte is dat nu nog een stuk minder. “Als de bodem droog is, wordt die een beetje waterafstotend. Als er na een lange droge periode weer regen valt, blijft er eerst een laagje water liggen. Pas als de aarde nat is, kan het meer vocht opnemen.”

Regen van stortbuien direct naar riool of sloot

Het gevolg van de felle buien is dat de grond de enorme hoeveelheid regenwater niet aankan. Ondergelopen tunneltjes en straten zijn het gevolg. “In de Achterhoek viel van het weekend 60 millimeter. Dat kan niet allemaal de grond in. Dus veel regenwater loopt rechtstreeks het riool of de sloot in. Terwijl het diep onder de grond het nog altijd kurkdroog is.”

Komen er meer stortbuien komende dagen? Je leest het in het meest uitgebreide weerbericht van Nederland.

Het is voor het derde jaar op rij dat Nederland kampt met enorme droogte. Vooral in het oosten van het land levert dat problemen op. Het is iets waar we vaker mee te maken zullen krijgen, stelt Wanders. “De komende jaren zien we dit vaker terug. Natte zomers blijven bestaan, maar door klimaatverandering blijft het neerslagtekort een terugkerend probleem.”

Lees meer over de verandering in het weer tijdens de Nederlandse zomer door klimaatverandering.

Artikel gaat verder onder de foto.

neerslagtekort-ANP-409804650
neerslagtekort-ANP-409804650

Maatregelen eerder nemen

Wanders buigt zich daarom over de vraag hoe dit opgelost kan worden. Een manier is om zulke extreme weersomstandigheden aan te kunnen zien komen. “Als we het kunnen voorspellen, kunnen we ook eerder in het seizoen al maatregelen nemen”, stelt hij. “Bijvoorbeeld door water tijdens regenachtige periodes op te slaan.” In het grondwater, of in het IJsselmeer. Door de waterstand met een aantal centimeter te verhogen.

Een andere oplossing is om gebieden die veel risico lopen minder kwetsbaar te maken. “Dan ga je kijken hoe je natuurgebieden zou kunnen beschermen. En of boeren andere gewassen zouden moeten gaan telen. Maar dat is iets voor de langere termijn. Dat kun je niet zomaar veranderen.”

Foto’s: ANP

ANP

ANP

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven