Voor een grote groep Nederlanders is er weinig mooier dan een schaatstocht op natuurijs. Maar hoe doe je dit aangenaam en veilig? In dit artikel vind je negen tips voor een schaatsen op natuurijs.
De laatste drie tips zijn van toepassing op het ijs. De eerste zes tips hebben vooral te maken met een goede voorbereiding. Ga dus letterlijk ‘goed beslagen ten ijs’ en lees alle tips door.
Goede schaatsen met scherpe ijzers
Uiteraard heb je goede schaatsen nodig in de juiste maat. Bij te grote schaatsen krijg je snel blaren. Zorg ook dat de ijzers scherp zijn, want met scherpe schaatsen sta je stabieler en heb je meer grip op het ijs.
Voor een toertocht is een gewone schaats een betere keuze dan een klapschaats. Als je in een scheur terechtkomt is bij een klapschaats de kans op schade aan je schaats groter dan bij een gewone schaats.
Warme en veilige kleding
Naast de schaatsen is ook je kleding belangrijk. Ga voor meerdere laagjes en neem een rugzakje mee, waar je eventueel een kledingstuk in kan doen als het warmer is. Stevige handschoenen zijn ook heel belangrijk, het liefst van snijvast materiaal. Draag ook een helm en polsbeschermers.
Is het echt heel koud denk dan aan een bivakmuts, een skibril en smeer vaseline op je gezicht.
Ga niet alleen en neem een telefoon mee
Misschien wel de belangrijkste tip uit de lijst met tips voor schaatsen op natuurijs: ga minimaal met z’n tweeën. Mocht er toch iets gebeuren dan kan de ander helpen of alarm slaan.
Neem je mobieltje mee in een waterdichte verpakking, zodat hij altijd droog blijft.
Een schaatsveiligheidsset: ijspriemen en een touw
Neem twee ijspriemen of twee lange spijkers en een touw mee. Hiermee kun je uit een wak komen. Het ijs brokkelt aan de kant van een wak af, waardoor je je niet goed kunt afzetten om eruit te klimmen. Met de priemen of spijkers kun je verderop in het ijs grip krijgen.
Check de weersverwachting
Kijk voor je kledingkeuze niet alleen naar de temperatuur, maar ook naar de wind. Wind veroorzaakt in de winter een aanmerkelijk lagere gevoelstemperatuur. In de Weeronline-app (Google Playstore, Apple App Store) vind je de gevoelstemperatuur bij het komende uur en bij de 14-daagse als ‘voelt als’.
Zit er sneeuw in de verwachting? Een paar vlokjes is niet heel erg, maar als het echt sneeuwt is het zicht vaak beperkt en zullen eventuele scheuren in het ijs snel onzichtbaar worden.
Lees ook: dit is het beste weer om te schaatsen.
Meer handige tips vind je onder deze foto
Schaatspret op natuurijs in Zuid-Holland. Foto: Jessica Zuiderveld
Ga niet schaatsen bij slecht zicht
Slecht zicht door sneeuwval of mist is gevaarlijk. Je hebt dan geen goed zicht op scheuren en wakken. Ga dus ook zeker niet in het donker schaatsen!
Kijk goed naar het ijs, schaats op een sneeuwvrije baan
Op grotere wateren zijn er altijd stukken later dichtgevroren dan andere stukken. Dit zie je doorgaans door kleurverschil. Een pas net dichtgevroren oud windwak, met vaak een afwijkende (geelwitte) kleur, kan ineens veel dunner zijn. Let ook op scheuren. Probeer daar zo veel mogelijk dwars met je schaats overheen te gaan.
Scheuren en dunnere ijslagen zie je niet als er sneeuw op het ijs ligt. Schaats dus altijd over een sneeuwvrije baan.
Lees ook: alles over de verschillende soorten natuurijs.
Houd voldoende afstand
Schaats achter elkaar met voldoende afstand. Je hebt dan beter zicht op het ijs voor je en je hebt wat tijd om uit te wijken voor een eventuele valpartij.
Pas extra op bij bruggen en let op vogels
Bij bruggen is ijs altijd minder dik. Zelfs als het ijs verder heel dik is kan ijs onder en nabij bruggen onbetrouwbaar zijn. Dit geldt ook bij bomen met overhangende takken en riet.
Een groep (water)vogels geeft aan dat er ergens dichtbij vloeibaar water is. Dit kan aan de rand zijn, maar ook een groot windwak midden op de ijsvloer.
Voor de meest actuele weersverwachting lees je het meest uitgebreide weerbericht van Nederland.
Hoofdfoto: Wouter van Bernebeek