In 1983 konden we niet vaak genieten van fraai voorjaarsweer. We beleefden toen de natste lente ooit gemeten. In dit artikel lees je alles over deze natte lente.
De zon was in de lente van 1983 zelden te zien en het was een komen en gaan van buien en regengebieden. Vooral in de maand mei was het afzien voor de liefhebbers van zonnig en droog voorjaarsweer. Een gemiddelde van 205 zonuren en 51 mm regen was toen normaal in een meimaand. Echter moesten we het destijds doen met slechts 102 zonuren en maar liefst 122 mm aan regen.
Uiteindelijk viel er in de meteorologische lente, die loopt van 1 maart t/m 31 mei, maar liefst 283,7 mm neerslag. Dat is bijna 2 keer zoveel als wat er toen normaal viel in de lente (145,4 mm). Daarnaast scheen de zon slechts 316 uur, tegen de toen geldende normaal van 476,5 uur.
Slechts één warme dag
Ook beleefden we in de lente van 1983 slechts één officiële warme dag. We spreken daarvan als het in de Bilt 20 graden of hoger wordt. Dit werd ook nog eens behaald op de laatste dag van de maand en tot op de dag van vandaag is dat een record. Ter vergelijking: tegenwoordig zijn 15 warme dagen in de lentemaanden gebruikelijk.
Toch zegt het verloopt van de lentemaanden weinig over de zomermaanden die volgen. De zomer van 1983 verliep namelijk een stuk warmer dan gebruikelijk. Hogedrukgebieden kregen meer grip op het weer, onderdrukten de vorming van wolken en zo werd het geleidelijk warmer en zonniger. Het was toen zelfs de op een na warmste zomer sinds 1901. Inmiddels staat de zomer van 1983 op plek 8. Daarnaast was het ook extreem droog en zonnig en kwam de zomer uiteindelijk terecht in de top-5 droogste zomers ooit gemeten.