Het mediterrane draaigatje rukt op in Nederland. Vooral met warm weer kunnen deze mieren overlast veroorzaken. De grote vraag is nu natuurlijk: hoe houden we het draaigatje buiten de (tuin)deur?
Doordat het steeds warmer wordt in Nederland zien we het draaigatje steeds meer in ons land. Deze mier uit Zuid-Europa is gek op warmte. Je vindt ze vooral onder stoeptegels en tussen tuinmuren, die bij mooi weer flink opwarmen. Tuinen in stedelijke gebieden zonder veel groen, maar met veel tegels, zijn een makkelijke prooi voor de mieren.
Overlast draaigatje
Omdat draaigatjes nesten maken van honderden meters waarin zich miljoenen diertjes kunnen bevinden, is het diertje moeilijk uit te roeien. Dit komt doordat in de nesten meerdere koninginnen leven. Elk jaar sluiten zich meer koninginnen aan, die samen nog meer werksters produceren. Ze vreten tuinen kaal en laten plakkerige honingdauw achter op tuintafels en -stoelen. Ook vervoeren ze bladluizen, die meer kwaads dan goeds achterlaten in je tuin.
Bestrijding draaigatje
Het probleem met het draaigatje is dat deze mier bijna niet van andere miersoorten te onderscheiden is. We hebben niet snel in de gaten dat het om een draaigatje gaat. Mensen zetten een lokdoosje neer of strooien poeder tegen mieren en dat helpt weinig. De draaigatjes zullen terugkomen of zich verplaatsen naar de randen van de tuin. Bewezen middelen voor bestrijding van het draaigatje zijn nog niet toegestaan in Nederland. Dat betekent dat we er bijna niets aan kunnen doen.
Wat je wel kunt doen, is ervoor zorgen dat de kliko’s schoon zijn. Draaigatjes komen op voedselbronnen af, dus zorg dat die er niet zijn. Let ook goed op in tuincentra of er mieren leven in de plant die je koopt. Eenmaal draaigatjes in de tuin of in huis en je komt er niet meer vanaf. Het KAD, het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen, vraagt verdachte mieren te melden, zodat de overlast in kaart kan worden gebracht.