weeronline

Top-10 natste plekken op aarde

06 september 2019, 16:02

Buitenland
Top-10-natste-plekken-op-aarde-1280x600
Top-10-natste-plekken-op-aarde-1280x600
Top-10-natste-plekken-op-aarde-1280x600

Wie Nederland tijdens de zoveelste plensbui vervloekt als ‘nat kikkerlandje’ heeft het mis. We behoren namelijk bij lange na niet tot de natste landen ter wereld. Misschien biedt dit lijstje met de natste plekken op aarde wat troost.

10. Emei Shan – China – 8.169 mm

Emei Shan is niet alleen UNESCO-werelderfgoed en een van de vier heilige boeddhistische bergen in China, het heeft ook de twijfelachtige eer de natste plek in China te zijn. Hier valt gemiddeld 8.169 mm per jaar, waarbij er soms een ‘wolkenzee’ te zien is en het water letterlijk uit de lucht stroomt.

Emei-shan
Emei-shan

Foto van Emei Shan: Adobe stock / wizdata

9. Kukui – Hawaï – 9.296 mm

Diverse plekken op Hawaï claimen de meeste regen te ontvangen van de groene eilandengroep, en dus de natste plek van de Verenigde Staten te zijn. Met drie plaatsen in de top-10 natste plekken op aarde is Hawaï goed vertegenwoordigd in het lijstje. In Kukui valt een kleine 9.300 millimeter per jaar.

8. Mt. Waialeale – Hawaï – 9.990 mm

Waialeale betekent ‘overlopend water’. De regen maakt deze inactieve vulkaan op Hawaï zo nat en glad dat hij extreem moeilijk begaanbaar is. Overigens heeft Waialeale het hoogste aantal natte dagen per jaar: 350.

Waialeale-hawai
Waialeale-hawai

Foto: Adobe Stock / LUC KOHNEN

7. Big Bog – Hawaï – 10.272 mm

Ondanks de veelvuldige regenval heeft Big Bog, in de tropische heuvels bij het dorpje Hana op Maui, een grote aantrekkingskracht op toeristen dankzij de weelderige begroeiing. En daar draagt een gemiddelde neerslag van ruim 10.000 mm per jaar zeker aan bij.

6. Debundscha – Kameroen – 10.299 mm

Het dorpje Debundscha ligt aan de voet van Mount Cameroon, de hoogste berg van Afrika. Deze hoge berg houdt de regenwolken letterlijk tegen. Er zit niets anders op dan al het regenwater te lozen op de flanken van de berg. Met ongeveer 10.299 millimeter per jaar heeft Debundscha een extreem nat klimaat.

San-antonio-de-ureca-bergen-en-woud
San-antonio-de-ureca-bergen-en-woud

Foto: Adobe Stock / Jan

5. San Antonio de Ureca – Equatoriaal-Guinea – 10.450 mm

Bij natte plekken denk je niet direct aan Afrika, maar in San Antonio de Ureca, op het Equatoriaal-Guinese eiland Bioko kan het behoorlijk regenen. Op het eiland voor de kust van Kameroen valt 10.450 millimeter per jaar. San Antonio de Ureca is daarmee de natste plek van het Afrikaanse continent. Het droge seizoen loopt van november tot maart, de rest van het jaar regent het vaak hevig.

4. Cropp River – Nieuw-Zeeland – 11.516 mm

De Cropp River in Nieuw-Zeeland is slechts negen kilometer lang, maar krijgt gedurende het jaar grote hoeveelheden neerslag te verwerken, met als resultaat kolkende watermassa’s en watervallen. Opvallend is dat Nieuw-Zeeland de enige plek is die niet in de (sub)tropen ligt. Ook hier spelen de bergen een hoofdrol in de hoeveelheid neerslag. Het dal van de Cropp River ligt aan de noordwestkant van de Nieuw-Zeelandse bergen. Door de specifieke ligging en vorm van het dal worden regenwolken extra goed gevangen en valt er extreem veel neerslag.

Regenwoud-in-Colombia
Regenwoud-in-Colombia

Foto: Adobe Stock / Julian

3. Tutunend – Colombia – 11.770 mm

Volgens de Colombiaanse meteorologische dienst valt er, gemeten over de afgelopen dertig jaar, gemiddeld 11.770 millimeter regen per jaar. Dit gebied kent twee regenseizoenen waardoor het eigenlijk het hele jaar door nat is in dit dorpje in het noordwesten van Colombia.

ANP-EPA-Cherrapunji
ANP-EPA-Cherrapunji

Foto: EPA

2. Cherrapunji – India – 11.777 mm

Parapluverkopers in het 15.000 inwoners tellende Cherrapunji zitten niet snel om werk verlegen. Het Indiase bergdorpje heeft het wereldrecord voor de meeste regen per jaar (26.461 mm) en de meeste regen in één maand (9.300 mm). Maar dit dorpje moet het afleggen als het gaat de nummer één positie in het lijstje van natste plekken op aarde. In Cherrapunji valt volgens meteorologen net iets minder regen per jaar dan in het vijftien kilometer verderop gelegen Mawsynram.

ANP-AFP-wettest-place-on-earth
ANP-AFP-wettest-place-on-earth

Foto: AFP

1. Mawsynram – India – 11.871 mm

Met een gemiddelde jaarlijkse neerslag van 11.871 millimeter is het Indiase plaatsje Mawsynram, in het district Meghalaya, de nummer één in het lijstje van natste plekken op aarde. In het recordjaar 1985 viel hier zelfs 26.000 millimeter. Dat is 26 meter regen in één jaar tijd! De moesson is de veroorzaker van de vele regen in India. In de maanden juni en juli – op het hoogtepunt van de moesson – valt meer dan 2.000 mm per maand. In de winter is het juist heel droog en valt er nauwelijks regen.

Zware-regen-in-Thailand
Zware-regen-in-Thailand

Foto: Adobe Stock / Talulla

Waarom valt er zoveel regen op deze plekken?

Dat juist op deze 10 natste plaatsen zoveel regen valt, komt door de ligging in de bergen. Regenwolken die met de wind mee worden geblazen botsen tegen de bergen, waardoor zij niet over de bergtoppen heen kunnen en daardoor leeg regenen. Een groot contrast met het weerbeeld aan de andere kant van de bergen, waar het juist heel droog is. De plaatsen in Colombia, Kameroen en Equatoriaal-Guinea liggen allemaal in de tropen op berghellingen. Hier geldt dus hetzelfde principe met regenwolken die tegen de bergen botsen.

Hawaï staat met drie plekken in de top-10. In deze plaatsen valt ongeveer 10.000 mm regen en alle drie liggen ze aan de noordoostkant van de eilanden op hellingen van hoge vulkanen. Op Hawaï waait de wind meestal uit het noordoosten en daardoor botst vochtige oceaanlucht juist op de noordoostelijk gelegen vulkaanhellingen. Aan andere kant van de vulkaan is het extreem droog en valt slechts 250 tot 300 mm regen per jaar.

Gietende-regen-in-Thailand
Gietende-regen-in-Thailand

Foto: Adobe Stock / PK4289

Wat is de natste plek in Nederland?

In Nederland valt per jaar gemiddeld tussen de 750 en 950 mm. Een heel stuk minder dus dan in de tien natste plekken op aarde. Het Veluwse Hoog Soeren, bij Apeldoorn, is de natste plek in eigen land. De hoeveelheid regen steekt echter wel schril af tegen de continentale records. In de afgelopen dertig jaar is er in Hoog Soeren jaarlijks gemiddeld 950 millimeter gevallen.

Foto: Adobe stock / Belozorova Elena (hoofdfoto)

Redactie

Redactie

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven