Tornado’s, vulkaanbliksem, 12 meter sneeuw. In Nederland kunnen we het ons nauwelijks voorstellen, maar op sommige plekken in de wereld zijn deze weersverschijnselen minder bijzonder. In dit artikel lees je de top 10 plekken met de meest bijzondere weersverschijnselen.
10. Sahara – Afrika – temperatuurcontrast
Ongeveer 12% van het aardoppervlak bestaat uit woestijnen. Vanwege de extreme weersomstandigheden wonen in de woestijngebieden maar weinig mensen. Er bestaan allerlei soorten woestijnen, maar de Saharawoestijn in Afrika is wel erg bijzonder. De Sahara kent namelijk enorme temperatuurverschillen op een dag. Overdag kan het hier erg heet zijn, terwijl het in de nacht kan vriezen. Ook behoort de Sahara tot een van de droogste gebieden ter wereld wat dit gebied erg bijzonder maakt.

9. Mawsynram – India – meeste neerslag
Met een gemiddelde van 11871 mm neerslag per jaar mag de stad Mawsynram niet ontbreken binnen de top 10. Mawsynram ligt in het noordoosten van India en is de natste plek ter wereld. Het hoogtepunt ligt in de maanden juni en juli. Er valt dan ongeveer 2000 mm neerslag per maand. Dit staat gelijk aan 200 volle emmers water per vierkante meter! Lees ook: dit zijn de 10 natste plekken op aarde.

8. Tornado Alley – Verenigde Staten – Tornado’s
De naam zegt het eigenlijk al. In het gebied genaamd ‘Tornado Alley’ in de VS, zijn tornado’s geen vreemd verschijnsel. Jaarlijks komen in de VS zo’n duizend tornado’s voor. Vandaar dat dit gebied behoort tot de top 10 plekken met bijzondere weersverschijnselen. Sommige tornado’s kunnen verwoestend zijn met veel schade tot gevolg. Het gebied wordt gekenmerkt doordat koude droge lucht vanuit Canada makkelijk tegen de warme vochtige lucht uit het zuiden kan botsen. Hierdoor kunnen zeer grote temperatuurverschillen voorkomen. Deze grote temperatuurverschillen zijn de juiste ingrediënten voor het ontstaan van zeer zware onweersbuien en tornado’s.
7. Maracaibomeer – Venezuela – Bliksem
Het Maracaibomeer is dé bliksemhotspot en is voor veel weerliefhebbers een bijzondere plaats. Op deze locatie vindt het meeste onweer per jaar plaats. Het kan hier tot wel 160 dagen per jaar bliksemen en onweren. De hoge bliksemintensiteit wordt veroorzaakt door de botsing van zeer warme en vochtige lucht boven het Maracaibomeer tegen de koude lucht vanuit de Andes.

6. Death Valley – Verenigde Staten – Hitte
In het zuidwesten van de Verenigde Staten ligt Death Valley. Dit is een woestijngebied met temperaturen die in de zomer regelmatig boven de 50 graden komen. Met een maximumtemperatuur van 56,7 graden is Death Valley officieel de heetste plek ter wereld.

5. Kilimanjaro – Afrika – Sneeuw op de evenaar?
De Kilimanjaro bevindt zich rond de evenaar en is met bijna 6000 meter boven zeeniveau de hoogste berg van Afrika. Op de top van de Kilimanjaro valt de neerslag in de vorm van sneeuw en daarmee is dit toch wel een bijzondere locatie.
4. Tokomachi – Japan – Gemiddeld meeste sneeuwval per jaar
De meeste sneeuw per jaar valt in Japan, In de stad Tokomachi valt jaarlijks zo’n 12 meter sneeuw. In de gebieden rondom Tokomachi kan in de winter af en toe niet worden geskied omdat de skiliften ondergesneeuwd zijn. De grootste hoeveelheid sneeuw ooit is echter niet in Japan gemeten, maar in Mount Baker (Washington). In de winter van 1998-1999 viel hier maar liefst 32,85 meter sneeuw.

3. Yuma – Verenigde Staten – Zonnigste plaats ter wereld
Het hele jaar door zonneschijn? In Nederland kunnen we er alleen maar van dromen. In Yuma (Arizona, VS) is dit wel het geval en schijnt bijna elke dag de zon. Om precies te zijn schijnt de zon hier ongeveer 90% van het jaar. Daarmee is Yuma de zonnigste plek ter wereld. Yuma kent een warm woestijnklimaat en is tevens een van de warmste en droogste plaatsen van de Verenigde Staten.

2. Antarctica – Koudste plek ter wereld
Met een minimumtemperatuur van -89,2 graden Celsius is het onderzoeksstation Vosstok op Antarctica de koudste plek ter wereld. De extreem koude weersomstandigheden maakt deze locatie zeer indrukwekkend. In de zomer wordt het niet warmer dan -30 graden Celsius. Ter vergelijking, de laagste temperatuur in Nederland ooit gemeten is -27,4 graden Celsius.

1. Filipijnen – Vulkaanbliksem
Tijdens een vulkaanuitbarsting kan een bijzonder natuurverschijnsel optreden. Het gaat om vulkanische bliksem en het is een van de meest bijzondere weersverschijnselen. Tijdens een vulkaanuitbarsting wrijven de asdeeltjes tegen elkaar aan, waardoor elektrische lading ontstaat. Als de spanning te groot wordt ontstaat er een vonk: bliksem! Op de Filipijnen komt dit regelmatig voor.
