De herfst komt eraan, maar september heeft vaak nog een aantal heerlijk dagen waarop je kan genieten in je mooie tuin. Hoe geniet je optimaal en maak je de tuin alvast klaar voor de winter en het voorjaar? In dit artikel vertellen we je wat je allemaal kan doen in de tuin in september.
Omdat er nog veel te genieten valt moet je deze maand nog niet te veel snoeien. Verwijder uitgebloeide bloemen en geef alles wat bloeit nog regelmatig water en mest. Wil je enkele stuiken verplaatsen? Dit is een gunstige maand om te verplanten. De zomer is voorbij, maar het gaat nog niet direct vriezen.
September is ook een goede maand voor onderhoud aan je gazon. Oneffenheden en kale plekken zijn nu goed aan te pakken. Gras groeit de komende weken door de vrij hoge temperaturen nog behoorlijk snel. Ook kan je het gazon nog een keer te bemesten als je dit niet in augustus nog hebt gedaan.
Lees ook: Zo vermijd je mos in je grasmat
Tuinman Jurgen van Tuinmanieren leg in onderstaande video uit wat je specifiek in de tweede helft van september in de tuin kunt doen.
Helaas hebben wij niet genoeg rechten om jouw deze content te tonen.
Onze website maakt gebruik van cookies om jou de beste ervaring te geven. Wil je deze content van ons of van derden zien dan vragen wij jou om de instellingen aan te passen.Wat moet je juist wel snoeien in september?
In deze maand stoppen de hagen met groeien. Het is daarom de ideale maand voor een snoeibeurt om je haag netjes en strak de winter in te laten gaan. Je kan een haag gemakkelijk overal precies even hoog terugsnoeien door een touw te spannen. Maak de haag daarbij iets smaller aan de bovenkant dan aan de onderkant, zodat ook de onderkant zonlicht blijft ontvangen.
Ook sommige fruitbomen kan je, na de oogst, deze maand al goed snoeien. Dit gaat dan om zogenaamde steenvruchtbomen zoals pruimen, kersen, perziken en abrikozen. Pitvruchtbomen, zoals appelbomen en perenbomen, snoei je beter in de winter.
Fruit oogsten en de moestuin
Voor veel fruit is het tijd om te oogsten: appels, peren en druiven bijvoorbeeld. Zit er nog zonnig weer in de verwachting, verwijder dan wat bladeren zodat de zon nog even goed op je vruchten kan schijnen en wacht nog even met oogsten.
Sommige snelgroeiende groenten, zoals sla, kan je deze maand nog in de volle grond planten. Dit kan je dan tot begin november oogsten.
Bloembollen planten
Voorjaarsbloeiende bollen, zoals narcissen, tulpen en krokussen kan je in de tweede helft van september al planten, maar ook oktober en november zijn hier prima maanden voor. Je kan dan deze maand gebruiken om een creatief plan maken welke bloembollen waar in de tuin moeten komen en deze bollen alvast bestellen.
Lees ook: Zo maak je je tuin klimaatbestendig