Maandverwachting: zo warm en zonnig eindigt de zomer

17 augustus 2024, 06:55

Maandverwachting

Nog twee weken dan zit de meteorologische zomer erop. Wordt het eind augustus nog een keer flink warm of krijgen we normaal Nederlands zomerweer? En mogen we begin september nog rekenen op (na)zomerweer? In deze maandverwachting blikken we vooruit.

Zoals het er nu naar uitziet kun je in de tweede helft van augustus waarschijnlijk vooral rekenen op vrij normaal zomerweer met maxima tussen 20 en 25 graden. Temperaturen rond 22 graden zijn eind augustus heel gebruikelijk. Er is daarbij flink wat ruimte voor de zon, maar ook stapelwolken en enkele buien horen bij het normale zomerweer.

Klimaatgemiddelde voor augustus over de periode 1994-2023.
Klimaatgemiddelde voor augustus over de periode 1994-2023.

Lees ook: Dit weer is normaal in augustus

Er is echter een belangrijke onzekerheid in de weersverwachting voor de komende week. Ex-orkaan Ernesto, die afgelopen week, de Nederlandse eilanden Saba, Sint Eustatius en Sint Maarten aandeed, steekt de Atlantische Oceaan over. De koers van deze ex-orkaan is onzeker en dat maakt dat de verwachting nog anders uit kan pakken.

In de meeste weermodellen trekken de restanten van Ernesto in de tweede helft van de week over de Britse Eilanden en blijft het bij ons fraai zomerweer. Tijdelijk zou dan zelfs een warme zuidelijke wind op kunnen steken, waardoor de temperatuur een paar dagen hoger oploopt naar 25-30 graden. Maar ook een scenario van een paar koele, natte en onstuimige dagen is nog mogelijk, indien de restanten van Ernesto dichter langs ons land trekken. Dit maakt ook de verwachting voor het F1 GP Weekend in Zandvoort onzeker.

Genieten van het (na)zomerweer op de bloeiende heide. Foto: Ben Saanen.
Genieten van het (na)zomerweer op de bloeiende heide. Foto: Ben Saanen.

Nog veel zomerweer in september?

Op 1 september start de meteorologische herfst, maar vaak is het begin september nog prima zomerweer. Ook dit jaar is er een goede kans op mooie (na)zomerdagen, want de signalen voor begin september neigen naar een wat droger en warmer weerbeeld dan gebruikelijk. Normaal ligt de temperatuur rond een graad of 20, maar nu kan het best nog een keer zomers warm worden in het binnenland met maxima van 25 graden of meer. Wellicht zit er dan zelfs nog een dagje aan een strand of zwemplas in.

Klimaatgemiddelde voor september over de periode 1994-2023.
Klimaatgemiddelde voor september over de periode 1994-2023.

Ook voor begin september geldt wel dat ex-tropische stormen of ex-orkanen de weersverwachting soms flink op de schop kunnen gooien. Daarom is de onzekerheid in deze maandverwachting veel groter dan normaal. Volg de ontwikkelingen in onze volgende maandverwachtingen en weerbericht Nederland.

Lees ook: Dit weer is normaal in september

Banner 400x400 WOL-nieuwsbrief

Hoofdfoto: Anne-Marie van Iersel (links) en Paul Hermans (rechts).

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven