De afgelopen tijd was het af en toe winters met sneeuw, vorst, gladheid en ruitenkrabben. Maar strenge vorst en massale schaatspret hebben we nog niet gehad. Zit dat er de komende weken wel in of wordt het juist weer zachter?
Tot en met maandag blijft het vrij koud met maxima van 2-4 graden en ’s nachts vriest het vaak licht. Verder blijft het overwegend droog met een mix van wolkenvelden en zon. Soms komt ook hardnekkige mist voor. Er staat ook erg weinig wind en dat betekent dat luchtvervuiling (zoals fijnstof) kan blijven hangen. Ben jij gevoelig voor vieze lucht? Hou dan rekening hiermee. En heb jij een houtkachel, die niet jouw hoofdverwarming is? Laat die dan de komende tijd nog even uit. Hout stoken (bij windstil weer) is slecht voor je gezondheid.
In de loop van volgende week kruipt de temperatuur langzaam omhoog naar een graad of 6 overdag en rond nul ’s nachts. En dat zijn normale waarden voor deze tijd van het jaar. De regenkansen zijn in eerste instantie nog niet heel groot, maar ook van een beetje motregen kun je toch vervelend nat worden. En valt deze regen ’s nachts of ‘s ochtends vroeg op een bevroren ondergrond dan kan het verraderlijk glad worden.
Richting het einde van januari wakkert de wind aan en stijgt de kans op regen. Overdag wordt het meestal 6-8 graden en de kans op nachtvorst wordt kleiner. Tussendoor zien we de zon dan nog wel af en toe, maar het wordt dus weer van dat typische wisselvallige winterweer.
Komt de echte winter in februari?
De kans is groot dat het wisselvallige winterweer voortduurt in de eerste helft van februari. De temperatuur komt volgens de meeste weermodellen rond of boven de normaal te liggen. We krijgen te maken met zuidwestenwinden en daarmee worden talrijke regenzones en buien aangevoerd. Gemiddeld wordt een normale hoeveelheid regen verwacht.
Soms profiteren we even van een drogere periode tussendoor. Als de zon dan even doorbreekt merk je dat de zon alweer hoger aan de hemel staat. Uit de wind en in de zon kan het dan best lekker zijn.
Tegelijk kun je als je gevoelig bent voor het pollen van de els en hazelaar tijdens die droge dagen hooikoortsklachten ondervinden. Met het uitblijven van echt koud winterweer zullen steeds meer van deze bomen en struiken tot bloei komen. De vroege soorten bloeiden al rond de jaarwisseling.
Hoofdfoto: Wouter van Bernebeek (links) en Ton Wesselius (rechts).