Je kent het vast wel. Het sneeuwt en de temperatuur is boven nul. Deze sneeuw zal vast smelten denk je dan, maar dat is niet altijd het geval. In dit artikel lees je hoe het komt dat sneeuw ook bij positieve temperaturen kan blijft liggen.
Het gebeurt vaak genoeg dat het bij sneeuwval wit wordt terwijl de temperatuur nog bijvoorbeeld twee graden boven het vriespunt ligt. Het smelten van de sneeuw zorgt ervoor dat de temperatuur geen twee graden blijft. Zolang er sneeuw op de grond valt wordt de temperatuur bij de grond vanzelf nul graden en dat komt door het proces van smelten.
Smeltwarmte
Om sneeuw te laten smelten, moet er veel energie in de vorm van warmte worden toegevoegd. Deze warmte, ook wel smeltwarmte genoemd, wordt onttrokken aan de bodem en aan de lucht net boven de grond. Hierdoor wordt het geleidelijk steeds kouder en op een gegeven moment is het zo koud dat de sneeuw blijft liggen.
Als de eerste vlokken vallen denken veel mensen dat het niet wit wordt, maar bij langdurige sneeuwval wordt het vanzelf wit. Een veel gehoorde uitspraak is dan dat de verwachting niet klopt. Echter: door het smeltproces koelt het af en uiteindelijk wordt het wit en de sleetjes kunnen uit de schuur.
Of het de komende tijd gaat sneeuwen lees je in het weerbericht.