weeronline

Waarom krijgen sommige stormen in Nederland een naam?

31 oktober 2023, 11:23

Storm
Storm op zee. Foto: Anne-Marie Elve.

Vanaf 2015 krijgen stormen die in West-Europa aanleiding geven tot code oranje of code rood een naam. Sinds september 2019 doet het KNMI hier ook aan mee. Waarom dit wordt gedaan, welke namen er zijn en hoe het werkt lees je in dit artikel.

Tijdens stormmaand februari 2020 bleken stormen in het nieuws ‘ineens’ een naam te hebben. Vooral Ciara en Dennis veroorzaakten in Nederland zeer zware windstoten. Ook stormde het twee keer ‘naamloos’, omdat deze stormen nergens in West-Europa samengingen met code oranje of code rood (Weeralarm). Storm Eunice, die in februari 2022 over ons land trok kan je je misschien ook nog goed herinneren.

Sinds het stormseizoen van 2020-2021 wordt soms ook bij een forse storm die geen code oranje of code rood heeft een naam uitgegeven. Dit omdat een storm die op het randje van code geel en code oranje criteria zit ook grote impact kan hebben.

Waarom krijgen stormen een naam?

Uit onderzoek is gebleken dat naamgeving van stormen de bewustwording van gevaarlijk weer verhoogt. Waarschuwen voor een storm met een naam komt bij mensen meer aan dan waarschuwen voor ‘een storm’.

In 2015 zijn het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Portugal, Spanje en Frankrijk hiermee begonnen. Sinds september 2019 doen Nederland en België ook mee.

Lees het weerbericht Nederland om te zien of er storm wordt verwacht.

Hoe werkt het?

Het KNMI werkt samen met de overheidsweerdiensten van het Verenigd Koninkrijk (Met Office) en Ierland (Met Éireann). Deze drie weerdiensten vormen de West-Europagroep. Er is ook een Zuidwest-Europagroep (Portugal, Spanje, Frankrijk en België) en er wordt gewerkt aan een Zuidoost-Europagroep (andere landen Middellandse Zee).

Er geldt: de naamgeving wordt overgenomen. Als bijvoorbeeld Spanje een storm een naam geeft en deze storm doet later Engeland en Nederland aan dan gebruiken wij de naam die de storm al heeft. En als België de storm een naam geeft is dit dus een andere dan wanneer Nederland dit doet, omdat ze met een andere lijst werken.

Lees ook: Stormnamen zaaien verwarring

Hetzelfde geldt overigens voor een eventuele tropische storm of orkaan die de oversteek naar Europa maakt en een naam heeft gekregen van de Amerikaanse weerdienst. Dit was in het najaar van 2019 bijvoorbeeld het geval met ex-orkaan Lorenzo.

Daarnaast kan een storm die bij Engeland flink huishoudt een naam krijgen door bijvoorbeeld de MetOffice, terwijl hij bij ons niet tot veel impact leidt. De naam wordt dan vaak wel gebruikt in berichtgeving om te vertellen dat de stormachtige wind in Nederland gekoppeld is aan dezelfde storm die over Engeland of de Noorzee trekt.

Welke namen worden gebruikt?

In september, het begin van het stormseizoen, verschijnt elk jaar een nieuwe lijst met namen. De namen van 2023-2024 voor de West-Europa-groep zie je in onderstaand plaatje. En hier lees je de toelichting op de gekozen namen.

Dit zijn de stormnamen voor dit seizoen!
Dit zijn de stormnamen voor dit seizoen!

De lijst bevat een mix van Ierse, Britse en Nederlandse namen. In Ierland en het Verenigd Koninkrijk worden de populairste namen geselecteerd uit publieke inzendingen. Mogelijk gaat het KNMI dit in de toekomst ook doen.

Er is verder besloten om dezelfde letters te gebruiken als de Amerikaanse weerdienst al jaren doen voor tropische stormen en orkanen. Dit is het hele alfabet, behalve de letters: Q, U, X, Y en Z.

Vind je dit soort verklarende berichten interessant? Schrijf je dan in voor de gratis Weeronline nieuwsbrief.

Foto: Anne-Marie Elve

Johnny Willemsen

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven