weeronline

Wanneer kun je appels en peren oogsten?

24 september 2024, 11:30

Tuinieren
Appels plukken. Foto: Envato Elements / Mreyz

Appel- en perenbomen zie je regelmatig in de Nederlandse tuinen. Pluk dit fruit niet te vroeg, maar laat de appels en peren ook niet wegrotten aan de boom of op de grond. In dit artikel lees je wanneer je ze het beste kan plukken.

Fruitbomen groeien overal, maar doen het vooral erg goed in kleigrond. Een kleine appel- of perenboom kan zelfs in een grote pot. Fruitbomen zien er ook vaak mooi uit met tijdelijk bloesem in de lente en kleurrijke vruchten in de zomer en eventueel ook nog het vroege najaar. Bovendien valt het onderhoud goed mee, maar je moet ze natuurlijk wel soms snoeien.

Meer over wat je wanneer het beste snoeit lees je in dit artikel.

Wat is het beste oogstmoment en hoe belangrijk is het weer daarin?

Het antwoord op het eerste deel van de vraag hangt voornamelijk af van de appel- of peersoort en ook van je plannen met het fruit. Wil je de appels binnenkort opeten, ga je er appelmoes of een appeltaart van maken of wil je het fruit voor langere tijd bewaren om bijvoorbeeld in de winter of lente op te eten?

Het weer speelt slechts een beperkte rol voor de ideale plukperiode. In een warme en bovengemiddelde zonnige zomer zijn appels en peren wel iets eerder rijp, maar voor het ideale oogstmoment maakt dat niet zoveel uit. Een groeiseizoen met gunstig weer levert vooral een betere oogst op. Je oogst dan meer en grotere appels en peren.

Appels plukken. Foto: Jan Horde
Appels plukken. Foto: Jan Horde

Appels direct opeten is niet zo’n goed idee

Voor veel fruitsoorten geldt dat je ze direct van de boom kan eten. Vlak voordat ze ervan af vallen zijn ze het lekkerst, omdat de vruchten dan maximaal de tijd hebben gehad om een zo zoet mogelijke smaak te ontwikkelen.

Voor appels en peren is het beste plukmoment niet het beste eetmoment. Hoe lang ertussen zit hangt af van het soort appel. Zomerappels, zoals Collina en Delbare oogst je doorgaans al eind juli of in augustus. Je kan ze zeker direct eten, maar als je een week wacht zijn ze minder hard en lekkerder van smaak. Zomerappels zijn niet zo geschikt om langer dan enkele weken te bewaren.

Herfstappels, zoals Cox Orange, Alkmene en Elstar pluk je in september. Ook deze appels kan je na het plukken het beste nog even laten narijpen op de fruitschaal. Alkemene is heel geschikt om appelmoes van te maken. Elstar is de ideale bewaarappel. Onder de juiste omstandigheden (droog en heel koel; een graad of 3) kan je ze tot in de volgende zomer bewaren. Andere appels die lang bewaard kunnen worden zijn de bekende supermarktappels, zoals Jonagold, Kanzi en Junami.

Appeltaart

Ideale appels voor een appeltaart zijn friszuur van smaak en laten niet te veel vocht los tijdens het bakken. De klassieke appel voor appeltaart is de Goudrenet, maar ook bijvoorbeeld Elstar, Braeburn en Jonagold zijn goed bruikbaar. Heb je deze appels in je eigen tuin dan kan je ze gewoon plukken vlak voor je de taart gaat bakken.

Afbeelding van HANSUAN FABREGAS via Pixabay.
Afbeelding van HANSUAN FABREGAS via Pixabay.

Stoofperen later plukken dan handperen

Net als voor appels geldt voor peren dat ze een aantal dagen nadat ze geplukt zijn lekkerder smaken dan op de plukdag zelf. Op kamertemperatuur zijn ze na een dag of vier vaak optimaal van smaak en je moet ze uiterlijk na een week opeten. In de koelkast kan je peren meerdere weken goed bewaren.

Het oogstmoment van handperen, zoals Conference en Concorde, valt gelijk met de herfstappels. Ze zijn plukrijp in de periode eind augustus tot begin oktober. Stoofperen, zoals de Gieser Wildeman en de Sint Remy, kan je het beste nog iets langer laten hangen en oogsten van midden september tot midden oktober.

Johnny Willemsen

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven