Snoeiadvies: snoeien van de leilinde

20 september 2024, 12:01

Tuinieren
De herfstkleuren zijn goed te zien. Pas als het blad gevallen is kun je gaan snoeien. Foto: Adobe Stock / barmalini

De leilinde is geliefd in Nederland, bijvoorbeeld als erfscheiding of om meer privacy te creëren. Daarnaast is het een mooie boom die weinig onderhoud vereist. Ideaal voor in je tuin, maar hoe verzorg je zo’n boom eigenlijk?

Voordat je een leilinde in je tuin hebt staan zal je hem eerst moeten planten. Eerst bepaal je waar je de boom wilt hebben. Denk hierbij aan de ruimte die je beschikbaar hebt en de afstand tussen de bomen. Aan te raden is een afstand van 2 meter voor langzaam groeiende bomen en 3 tot 5 meter voor snelgroeiende bomen. Daarna graaf je een gat waar de kluit of de pot van de leilinde in past. Vervolgens is het een kwestie van het gat dichtmaken en voldoende water geven. Als laatste, maar niet onbelangrijk, moet je de leiboom vastmaken aan palen. De bovenkant van de leiboom is zwaar dus extra stabiliteit is in dit geval belangrijk.

Fors snoeien in de winter

Zodra de leilinde in je tuin staat hoef je hem niet al te vaak meer te verzorgen. Het belangrijkste is om het snoeien goed bij te houden. Leilindes lopen snel uit dus je moet minimaal één keer per jaar snoeien. De wintermaanden zijn hiervoor het beste. Het moet tijdens het snoeien wel droog zijn, het mag niet vriezen en er mag ook geen vorstperiode binnen enkele dagen starten. Eerst moet het blad van de boom vallen, zodat de boom zijn voedingsstoffen kan terugtrekken uit het blad. Zodra dat is gebeurd kun je gaan snoeien.

Lees hier: Dit is de beste tijd om te snoeien

In de winter is het de bedoeling dat je de boom zo ver mogelijk terugsnoeit. Je snoeit dus alle takken, behalve de horizontale armen en de stam van de boom. Snoei de twijgen zo dicht mogelijk bij de stam, maar niet in de knobbel waar de tak aan de stam vast zit. Zorg ervoor dat je een scherpe snoeischaar gebruikt, zodat de wond mooi is en snel hersteld.

Snoeien in de zomer voor vormbehoud

In de zomermaanden juni en juli mag je de leilinde ook snoeien, maar dit is vooral om de vorm van de boom te behouden. Je snoeit dus niet alles weg zoals in de winter, maar je haalt alleen de overtollige twijgen weg. Dit mag ook met een heggenschaar doen in het geval je veel leilindes hebt.

Jurgen Smit van Tuinmanieren laat je in onderstaande video zien hoe je de leilinde snoeit in de winter.

Helaas hebben wij niet genoeg rechten om jouw deze content te tonen.

Onze website maakt gebruik van cookies om jou de beste ervaring te geven. Wil je deze content van ons of van derden zien dan vragen wij jou om de instellingen aan te passen.
Manouk Vermeulen

Manouk Vermeulen

Assistent-meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven