weeronline

Snoeiadvies: wanneer moet je rozen snoeien?

21 maart 2024, 16:54

Tuinieren
Er zijn twee perioden in het jaar om een rozenstruik te snoeien. Foto: Adobe Stock / New Africa

Rozen staan prachtig in je tuin en ruiken heerlijk, maar ze hebben wel een gebruiksaanwijzing als het op de verzorging aankomt! Als je vroeg in de zomer op de juiste manier te werk gaat met snoeien, kan je later in augustus nog een keer genieten van de bloemenpracht. Lees hier hoe je het beste te werk gaat.

Rozenstruiken zijn een uitdaging om goed te verzorgen en er zijn meerdere redenen waarom jouw rozenstruik niet volledig tot zijn recht komt in de tuin. Rozen zijn gevoelig voor luizen en schimmels, maar ook een gebrek aan water of voedingsstoffen kunnen een belemmering vormen. De standplaats in je tuin kan een andere reden zijn waarom de rozenstruik niet optimaal bloeit. Tijd om daar verandering in te brengen en goed te snoeien!

Bij rozenstruiken wordt onderscheid gemaakt tussen de rust- en groeiperiode. De rustperiode valt tijdens de wintermaanden en het voorjaar. Dan is het belangrijk om de rozenstruik van goede compost te voorzien. Als het groeiseizoen eenmaal is aangebroken, komt er ook tuinvoeding bij kijken en is het belangrijk om de struik geregeld water te blijven geven.

Geef extra voeding aan de rozenstruiken tijdens de groeiperiode. Foto: Adobe Stock / Valerii Honcharuk
Geef extra voeding aan de rozenstruiken tijdens de groeiperiode. Foto: Adobe Stock / Valerii Honcharuk

Dit is het moment om als eerst te gaan snoeien

Het vroege voorjaar, meestal in maart, is de eerste keer dat je een rozenstruik moet gaan snoeien. Ga niet snoeien als het overdag nog vriest! De eerste keer snoeien (lentesnoei) doe je dus in de rustperiode en dat is een verschil met de zomersnoei die verderop wordt besproken.

De groeiperiode en eerste bloeiperiode volgt na de lentesnoei en dan worden ook de eventuele gebreken van jouw rozenstruik zichtbaar. Als de rozen over het hoogtepunt van de eerste bloeiperiode heen zijn, wordt het tijd om de plant nog eens grondig aan te pakken en terug te snoeien. Wanneer de roos precies is uitgebloeid na de lentesnoei, is sterk afhankelijk van de weersomstandigheden en kan per jaar verschillen.

Zomersnoei eind juni en begin juli

Eén van die gebreken kan blackspot zijn: een schimmel die zwarte stippen op het blad achterlaat. Het eerste wat je gaat doen tijdens de zomersnoei is deze blaadjes uit de rozenstruik knippen. Verwijder deze bladeren na het snoeien ook volledig uit je tuin. Tijdens droog weer is er nog weinig aan de hand met het snoeiafval, maar een flinke regenbui of een vochtiger weertype zorgt ervoor dat de schimmels zich weer massaal door je tuin gaan verspreiden.

De sterke scheuten met vijf bladeren eraan zijn de ideale plekken om te snoeien en zo krachtige nieuwe scheuten te krijgen. Foto: Adobe Stock / pressmaster
De sterke scheuten met vijf bladeren eraan zijn de ideale plekken om te snoeien en zo krachtige nieuwe scheuten te krijgen. Foto: Adobe Stock / pressmaster

Snoei vervolgens de uitgebloeide rozen en het dode hout uit de struik. Zo komt er meer energie beschikbaar voor het maken van nieuwe scheuten en knoppen. Daarmee stimuleer je een tweede bloeiperiode in augustus.

Ga op zoek naar de sterke en gezonde uitgebloeide scheuten. Dat zijn takken waar vijf bladeren aan zitten: zogeheten vijftallig blad. Er zijn ook takken met drie bladeren, maar die zijn minder sterk en leveren na het snoeien over het algemeen minder mooie en veerkrachtige rozen op. Snoei de uitgebloeide rozen een paar centimeter boven het vijftallig blad af. Uit de oksel ontstaat vervolgens een nieuwe scheut.

Na het snoeien zijn jouw rozen weer perfect om vastgelegd te worden! Foto: Adobe Stock / Anna
Na het snoeien zijn jouw rozen weer perfect om vastgelegd te worden! Foto: Adobe Stock / Anna

Zo voorkom je luizen en schimmels op je rozen

Om luizen en schimmels tegen te gaan moet je de bladeren inspuiten met een biologisch voedingsmiddel. Dit versterkt de bladeren en hierdoor maken schimmelsporen en luizen minder kans om zich vast te hechten in het blad.

Check dit korte filmpje over het snoeien van rozen van Tuinmanieren:

Helaas hebben wij niet genoeg rechten om jouw deze content te tonen.

Onze website maakt gebruik van cookies om jou de beste ervaring te geven. Wil je deze content van ons of van derden zien dan vragen wij jou om de instellingen aan te passen.

Meer snoeitips!

Bekijk ook onze artikelen voor de volgende planten en struiken in de tuin.

Roosmarijn Knol

Roosmarijn Knol

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven