De planeet Mars is tijdens een heldere nacht vaak goed te zien als een oranje stip aan de hemel. Van alle planeten in ons zonnestelsel lijkt het klimaat van Mars het meeste op dat van de Aarde. Er is vroeger waarschijnlijk ook stromend water geweest en misschien zelfs leven! Maar wat voor weer is het eigenlijk op Mars?
De atmosfeer op Mars is dun en ijl. De luchtdruk is slechts 1% van de luchtdruk op aarde en de lucht bestaat voornamelijk uit koolstofdioxide (CO2). Er is nauwelijks zuurstof, waardoor ademhalen niet mogelijk is. De lage luchtdruk veroorzaakt nog een probleem. Als je als mens onbeschermd over Mars zou lopen zwelt je lichaam door de lage luchtdruk enorm op begint je bloed vanzelf te koken. Je hebt er dus een dik ruimtepak nodig met zuurstofflessen.
Grote temperatuurverschillen
Mars kent net als de Aarde seizoenen. Omdat een jaar op Mars bijna twee aardse jaren duurt zijn de seizoenen er ook bijna twee keer zo lang. Een dag duurt op Mars 24 uur en 39 minuten. Net iets langer dan bij ons dus.
Omdat Mars verder weg staat van de zon dan de Aarde is het er flink kouder. Gemiddeld ligt de temperatuur rond -60 graden. De atmosfeer is heel dun en daardoor is het broeikaseffect klein. Dit zorgt voor enorme temperatuurverschillen tussen dag en nacht. In de zomer kan het op sommige plekken overdag ruim 20 graden worden, maar in de winter kan het kwik op de polen dalen tot -140 graden.
Lees alles over het broeikaseffect en waarom het op Venus 480 graden is.
Het oppervlak van Mars, wind heeft vrij spel
Grote delen van het oppervlak van Mars bestaan uit vulkanisch stollingsgesteente, vooral basalt. De oranje en rode kleuren van de planeet worden veroorzaakt door ijzeroxide (roest). Verder komen er allerlei mineralen voor en zijn er zoutafzettingen. Op de polen liggen ijskappen. Deze ijskappen bestaan vooral uit bevroren CO2, maar in diepere lagen ook uit water.
De atmosfeer van Mars kent soms dunne wolken, maar meestal is het onbewolkt. Neerslag valt er niet. Op het droge oppervlak kan het wel hard waaien. De winden op Mars kunnen enorme stofstormen veroorzaken die zich soms uitspreiden over de halve planeet. Ook kunnen kilometers hoge ‘stofhozen’ ontstaan.
Foto: Adobe Stock / Zorro Stock images. Een stofhoos in de woestijn van Australië
Kortom: op Mars is het geen lekker weer. Meestal vriest het dat het kraakt en er is kans op stofstormen. Mocht je er toch ooit heen gaan dan zijn de nachten ook zeker de moeite waard. Aan de nachtelijke hemel op Mars zie je namelijk vaak een zeer opvallende blauwe ‘ster’. Dat is de Aarde.
Voor het weer op een klein deel van de Aarde lees je het meest uitgebreide weerbericht van Nederland.
Bronnen: ESA, allesoversterrenkunde.nl
Hoofdfoto: Adobe Stock / Martin