Juli 2003

10 juni 2020, 11:31

Zonaanbidders en strandgangers hebben in juli 2003 volop kunnen genieten van het weer. Het was zeer warm, zonnig en ook droog. In totaal werden er in de Bilt 27 warme dagen (20 graden), 14 zomerse dagen (25 graden) en zelfs 4 tropische dagen (30 graden) geregistreerd.

De eerste week van juli was vrij koel en wisselvallig. Daarna brak de zon door en liepen de temperaturen snel op. De gemiddelde temperatuur bedroeg ongeveer 18,8 °C in de Bilt tegen 17,4 °C normaal. Op 16 juli werd de hoogste temperatuur van de maand gemeten in Arcen (Limburg), namelijk 35,8 graden. De hoogste temperatuur ooit op een KNMI-station in Nederland gemeten bedraagt 38,6 graden op 23 augustus 1944 in Warnsveld. Bijzonder was tevens dat op 16 juli de 40 en 50 km route van de vierdaagse in Nijmegen met 10 km werd ingekort door het warme weer. De organisatie vond het onverantwoordelijk om de wandelaars de volledige route te laten lopen.

Gemiddeld scheen de zon circa 235 uren in Nederland en normaal is dat 217 uren. Daarmee krijgt de maand juli 2003 dan ook het predikaat zonnig. Hoewel de maand juli bewolkt begon, brak op 9 juli de zon definitief door. Deze dag werd er dan ook direct meer dan 10 uur zon geregistreerd. Dat ging door tot 17 juli, de dag waarop de zeer warme lucht uit Nederland was verdreven. Dat verdrijven van de warme lucht ging woensdagavond 16 juli gepaard met een actief ontweer waarbij hevige regen viel. De verschillen waren echter groot. In het zuiden van Nederland bleef het nagenoeg droog. Vooral in de Achterhoek was het zwaar weer met windstoten tot 125 km/uur, hagelstenen van 3 cm doorsnede en wolkbreuken. Ook in Noord-Holland onweerde het fel, vooral een strook ten noorden van het Noordzeekanaal.

Gemiddeld viel er in ons land 58 mm neerslag. Normaal is dat voor de maand juli 70 mm. De regen had echter een zeer buiig karakter waardoor de neerslag zeer grillig werd verdeeld over Nederland. In Lievelde bij Groenlo viel 50 mm in anderhalf uur. Het KNMI station in Marknesse registreerde in totaal 101 mm neerslag in juli. De meeste mensen in Nederland zullen juli 2003 herinneren als een droge maand. Met name de land en tuinbouw ondervond hiervan hinder. In verschillende delen van Nederland werd een beregeningsverbod ingesteld.

Wat de wind betreft was er weinig te beleven in juli met uitzondering van 16 en 21 juli. Het onweer van 16 juli ’s avonds ging gepaard met stevige windstoten en op 21 juli richtte kortdurend noodweer lokaal windschade aan in de Achterhoek.

Redactie

Redactie

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven