Het weer in augustus was zeer bijzonder. In de eerste helft van de maand kregen we een hittegolf. Daarna vielen er regelmatig zware buien die uiteindelijk een nieuw absoluut neerslagrecord opleverde. In Maasland in het Westland werd 325 millimeter regen gemeten. Het oude record was 321 millimeter in oktober 1932 in Zandvoort.
De maand begon met een hittegolf die 10 dagen duurde. Van 2 tot en met 11 augustus werd het in De Bilt elke dag warmer dan 25 °C. Op 6, 8 en 9 augustus werd het 30 °C of meer en daarmee werd aan de voorwaarde voor een hittegolf voldaan. Niet alleen overdag was het warm, ook ’s nachts bleef de temperatuur hoog. Op 9 augustus werd het op veel plaatsen niet kouder dan 21 °C. Door de hittegolf is augustus een zeer warme maand geworden. De gemiddelde maandtemperatuur was 18,9 °C Celsius en dat is 1,7 °C hoger dan normaal. Sinds 1901 staat deze maand op de achtste plaats van warmste augustusmaanden.
Naast warm was augustus ook zeer nat. Normaal valt er 62 millimeter gemiddeld over het land, dit keer was het 145 millimeter. De verschillen over het land waren erg groot. Op sommige plaatsen viel niet meer dan 80 millimeter, maar in het westen en noorden viel plaatselijk meer dan 200 millimeter. Friesland en Groningen kregen op 12 en 13 augustus zeer veel regen. In een periode van 30 uur viel plaatselijk meer dan 80 millimeter. Dergelijke grote hoeveelheden in zo’n korte tijd komen zelden voor. Volgens de statistiek komt zoiets eens per 125 jaar voor. In Maasland (Westland) en Purmerend vielen die dagen vergelijkbare hoeveelheden.
Tijdens de zware buien zijn ook waterhozen en windhozen voorgekomen. De zwaarste windhoos trok 23 augustus over Weesp en Muiden. In deze plaatsen werden bomen ontworteld, pannen waaiden van de daken en van één huis werd het dak gedeeltelijk weggeblazen. Het schadespoor van de windhoos was 50 meter breed en ongeveer 2 kilometer lang. Maandag 30 augustus trok een windhoos over Rolde, maar de schade hiervan viel mee.