De eerste decade (dag 1 tot en met 10) was in De Bilt met een gemiddelde temperatuur van 11,3 °C en een gemiddelde maximumtemperatuur van 14,8 °C de zachtste in ruim honderd jaar. De oude records stonden op naam van 1977 (gemiddelde temperatuur 11,1 °C) en 1983 (gemiddeld maximumtemperatuur 14,0 °C). Het decaderecord voor wat betreft de gemiddelde minimumtemperatuur werd niet gebroken. Ook op veel andere KNMI-stations werden nieuwe decaderecords geboekt. Op 3 november werd de landelijk hoogste temperatuur gemeten: 19,4 °C in Arcen en Ell.
Na de zachte start daalde de temperatuur rond het midden van de maand naar voor november normale waarden. Aan het einde van de maand raakte ons land in de ban van de winter. De temperatuur daalde tot ruim beneden normaal en vooral in het oosten en zuidoosten van het land was de overlast door winterse neerslag groot.
Op 14 november daalde de temperatuur in De Bilt voor het eerst na de zomer tot onder het vriespunt. Het totaal aantal vorstdagen (minimumtemperatuur lager dan 0,0 °C) bedroeg in De Bilt vijf tegen normaal zes. De landelijk laagste temperatuur, -5,2 °C, werd bereikt op 19 november op de vliegbasis Twenthe.
Met gemiddeld over het land 74 zonuren tegen normaal 60 was november zonnig. De zon was vooral in het eerste deel van de maand te zien, het einde van de maand verliep op veel plaatsen somber met op sommige plaatsen zes aaneengesloten zonloze dagen op rij. 25 november was in midden
onder een dik wolkendek met aanhoudende neerslag een zeer sombere dag. De dagsom van de globale straling kwam in De Bilt uit op slechts 7 J/cm2. Niet eerder sinds het begin van de metingen in 1957 was een dag er zo “donker” verlopen.
Het zonnigst was november in Zeeland met op het KNMI-station Vlissingen 94 zonuren. In het noorden werden de minste zonuren geregistreerd; in Leeuwarden slechts 61 uren. In De Bilt scheen de zon 82 uren tegen normaal 60 uren.
Landelijk gemiddeld viel met 89 mm neerslag vrijwel de normale hoeveelheid neerslag van 82 mm. De regionale verschillen waren groot. De minste neerslag viel in het zuidoosten en noordoosten van het land. Van de KNMI-stations was Maastricht het droogst met 46 mm. In een strook van Noord-Holland naar Gelderland viel het meest. Deelen registreerde 140 mm. In De Bilt werd 98 mm afgetapt tegen 81 mm normaal.
Verreweg de meeste neerslag viel op 25 november, landelijk bezien 28 mm. Een zeer diepe depressie boven het noorden van ons land veroorzaakte die dag veel overlast. Aan de Hollandse kust stond enige tijd een storm (kracht 9). In Hoek van Holland werd een windstoot van 48 m/s (173 km/uur) geregistreerd. Er viel in een strook van Noord-Holland naar Gelderland overvloedige neerslag, lokaal 50 tot ca. 90 mm in 24 uur. In het westen viel de neerslag als regen, in het oosten en later zuiden als sneeuw waarbij zich een sneeuwdek vormde tot lokaal ca. 20 cm. Dit had 800 km file tijdens de avondspit tot resultaat. Door de sneeuwlast bezweken enkele hoogspanningsleidingen en daken.
Vorig jaar november bedroeg in De Bilt de gemiddelde temperatuur 6,3 °C, het aantal uren zonneschijn 55 en de neerslagsom 76 mm.
Bron: KNMI