weeronline

Januari 2007

10 juni 2020, 10:51

2007 ging verder waar 2006 was gebleven: met warmterecords. Met een gemiddelde temperatuur van 7,1 graden in De Bilt werd het oude record van 6,2 graden (1921, 1975 en 1983) ruim overtroffen. Aan het einde van de maand was er toch nog een korte winterse periode. Verder was er nog een weerfenomeen de afgelopen maand: de storm van 18 januari.

Temperatuur

Het grootste gedeelte van de maand kwam de wind uit westelijke richtingen. Dit zorgde voor de hoge gemiddelde temperatuur. Daarnaast werden er decaderecords verbroken. Op veel plekken in Nederland zijn er nieuwe warmterecords voor zowel de eerste 10 dagen als de tweede 10 dagen van de maand. 9 Januari was op sommige plaatsen de warmste januaridag ooit. In De Bilt werd de gemiddelde temperatuur van de dag 12,9 °C, waarmee het record van 5 januari 1957 (11,9 °C) werd verpulverd. De hoogste maximumtemperatuur was deze maand op 9 januari voor Westdorpe. Pas op 22 januari kwam het voor het eerst tot vorst in grote delen van Nederland. In het oosten van Nederland kwam het tot 3 ijsdagen (dagen met maximumtemperatuur onder het vriespunt) achter elkaar. De laagste minimumtemperatuur was voor Twenthe, -9,3 °C.

Neerslag

Niet alleen temperatuurrecords werden verbroken; er viel ook veel meer regen dan normaal in januari. Gemiddeld over het land viel er 113 mm tegen 69 mm normaal. In het noordoosten van het land was het het natst. In Hoogeveen werd 146 mm regen afgetapt. In het zuidwesten was het een stuk ‘droger’; in Vlissingen kwam maar 69 mm uit de regenmeter. Ook in De Bilt was het iets vochtiger dan normaal: er viel 104 mm in plaats van de 67 mm die normaal is. De natte dagen waren 6 en 11 januari, toen er over het land op beide dagen gemiddeld 11 mm neerslag viel. 18 Januari bracht de meeste neerslag: op vele plaatsen in het land viel meer dan 25 mm neerslag. Lokaal werd zelfs 50 mm gemeten. Maar deze dag was niet alleen nat, ook stond er een stevige bries. In de kustprovincies stond een storm (windkracht 9) en heel even werd langs de westkust zelfs een zware storm (kracht 10) gemeten. In het hele land veroorzaakte windstoten van 100 tot 130 km/u veel schade. Door vele bomen op de rails staakte de NS het treinverkeer en de files van de avondspits losten pas tegen 1 uur ’s nachts op.

Zonuren

Naast al die wind en regen was er toch ook nog wel plaats voor de zon. De zon scheen 53 uren tegenover 52 zonuren normaal. Het meest scheen de zon in het noordwesten van het land.

Bron: KNMI/WeerOnline Auteur: Erik Brink

Redactie

Redactie

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven