Juli wisselvallig, warm en zonnig

01 augustus 2009, 17:09

Ondanks het overwegend wisselvallig weer was juli een warme en zonnige maand. De verschillen in het land zijn vooral qua neerslag groot.

Temperatuur Ondanks de vele buien was de temperatuur vaak aan de hoge kant. De gemiddelde temperatuur was in De Bilt 18,1 graden tegen 17,4 normaal. Grote uitschieters waren er echter niet. In De Bilt bleef het onder de 30 graden en alleen op 2 en 3 juli werd het lokaal meer dan 30 graden. Het Limburgse Arcen haalde het maandrecord met 31,8 graden.

Neerslag Er viel gemiddeld over het land 101 millimeter. Dit is ruim meer dan de normale 70 millimeter. Bij zomerse buien lopen de neerslaghoeveelheden soms sterk uiteen. Ook afgelopen maand was dit soms het geval. Dit resulteert ook in grote maandsomverschillen. Langs de westelijke kust viel plaatselijk slechts 43 millimeter, terwijl op diverse plaatsen in de Noordoostpolder, Gelderland, Overijssel, Drenthe en Groningen meer dan 150 millimeter viel. Elburg (Gelderland) krijgt de twijfelachtige eer de natste plaats van het land te zijn: hier viel deze maand 211 millimeter. Het grootste deel van die hoeveelheid viel op vrijdag 3 juli toen een groot deel van het land getroffen werd door zwaar onweer.

Onweer Het onweer van 3 juli was zeker niet de enige keer in de maand. Mensen in De Bilt hoorde het op 11 dagen rommelen. Dat is ongeveer twee keer zo vaak als normaal in juli. Het bliksemmeetnet registreerde landelijk zelfs op 22 dagen ontladingen. Op maandag 21 juli telden de meters zelfs ruim 41000 ontladingen. Het onweer ging in Limburg vergezeld van hagelstenen met een doorsnede van ongeveer 5 cm. Op de laatste dag van de maand werd Dalfsen (Overijssel) nog getroffen door een windhoos.

Zonuren De zon scheen gemiddeld over het land circa 235 uur tegen 201 uur normaal. De kop van Noord-Holland was, zoals wel vaker in de zomer, de zonnigste regio met circa 265 uur zon.

Opnieuw een warme zomer Nu zowel juni als juli warmer dan normaal waren en ook augustus warm begint is de kans groot dat de hele zomer van 2009 als warm de boeken in zal gaan. Het temperatuurgemiddelde over de eerste twee zomermaanden ligt ongeveer een halve graad boven normaal. Vooralsnog lijkt de zomer seizoensverwachting van WeerOnline prima uit te komen!

Bron: KNMI/WeerOnline Auteur: Johnny Willemsen

Redactie

Redactie

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven