Augustus 2010 was uitgesproken nat. Over de hele maand werd ons weer gedomineerd door een westelijke aanvoer. Lagedrukgebieden namen een noordelijke koers en trokken de een na de ander over Groot-Brittannië of Noord-Frankrijk naar Centraal-Europa. Dit betekent dat wij regelmatig buienfronten hadden, maar dat de vakantiebestemmingen langs de Middellandse Zee juist volop zon genoten. In de eerste dagen van september is de situatie enigszins omgekeerd, hebben wij zon en trekken er buien van Spanje naar Italië en Griekenland, maar dat maakt voor het maandgemiddelde van augustus niet meer uit.
Lokaal viel veel meer Gemiddeld registreerden de KNMI-meters over de afgelopen maand 170 mm neerslag. Dat is bijna drie keer zo veel als normaal! Met ook in de slotdagen nog veel neerslag werd bijna een recordwaarde voor meer dan een eeuw afgetapt. Uiteindelijk werd het een tweede plek. Alleen in 2006 viel in de oogstmaand nog meer uit de lucht: 182 mm. Dit jaar viel lokaal echter nog veel meer. De neerslag werd onregelmatig verdeeld, waarbij een band vanaf Leiden en de noordelijke Randstad over het midden van het land naar het oosten de hoogste gemiddelden aangeeft. In de buurt van Deventer en in delen van de Achterhoek en Twente viel 250 tot 300 mm!
Eerst af en toe een bui Daarmee was augustus echter niet continu nat. De eerste weken werden hoofdzakelijk als ‘licht wisselvallig’ getypeerd. Dat gaf dagen die met zon begonnen en vaak ook weer met zon eindigden. Tussendoor konden stapelwolken uitgroeien tot lokale buien. Geleidelijk kwam zo de maandgemiddelde neerslag op een aantal plaatsen wel in zicht, maar het duurde tot het midden van de maand voor de teller echt ging lopen. Toen viel in Zeeland en Limburg voor het eerst een grote hoeveelheid: 50 tot 100 mm tussen zondag 15 en maandag 16 augustus. De maandag daarna was het in het westen raak. Ook daar viel lokaal 50 mm in één dag.
De ene depressie blijkt de ander niet De krachtigste storing diende zich echter wat later die week aan. Rond donderdag 26 augustus zou een ‘vore’, een langgerekt lagedrukgebied, vanaf Het Kanaal over Nederland richting de Baltische Staten trekken. Voor de Nederlandse kust verloor deze echter onverwacht zijn snelheid en bleef daarna nog een dag boven Noord-Nederland liggen. De buien- en regenfronten draaiden daarbij maar traag over ons land en kregen alle tijd om uit te regenen. In de Achterhoek werd in één etmaal tijd 138 mm neerslag gemeten, meer dan twee keer de langjarige maandgemiddelde neerslag! Eerder die dag viel ook een maangemiddelde neerslag rond de Haarlemmermeer. En aansluitend schoof op zondag 29 augustus nog een laatste depressie aan, die naast veel neerslag ook een hoop windschade veroorzaakte.
Wolken, zon en zomer Tegen de neerslagextremen steken de overige statistieken van augustus 2010 wat bleek af. Vanzelfsprekend ging de neerslag gepaard met bewolking. Het aantal zonuren viel dan ook vrij laag uit: 165 tegen 198 normaal. Ondanks de westelijke aanvoer was de gemiddelde temperatuur slecht 0,4 graden lager dan het langjarig gemiddelde voor de maand. Dag en nacht tezamen was het in augustus 16,8 graden. Dat was echter wel een stuk koeler dan juli. Toen kwam de gemiddelde temperauur uit op 19,9 graden. Dat is 2,5 graden te warm. Ook juni was warm: 16,4 tegen 15,2 normaal. Omdat deze maanden bovendien nog vrij droog waren, gaat de zomer van 2010 niet als nát, maar ‘gewoon’ als warm in de boeken.
Bron: MeteoVista | Weeronline.nl Auteur: Rolf Schuttenhelm