De gemiddelde temperatuur over januari is in De Bilt uitgekomen op -0,5 °C tegen een langjarig gemiddelde van 2,8 °C. De laatste keer dat een maand met een negatieve gemiddelde temperatuur eindigde was in januari 1997. Het werd toen gemiddeld -1,2 °C. In het noordoosten was de negatieve afwijking ten opzichte van normaal duidelijk groter dan in het zuidwesten. Zo was de gemiddelde temperatuur in Eelde -2,0 °C tegen 2,0 °C normaal en in Vlissingen 1,0 °C tegen normaal 3,8 °C.
Temperatuur Januari ging sneeuwrijk en koud van start. Vanaf het midden van de maand werd het enige tijd kwakkelweer. Op de 21e begon het in het noorden weer aanhoudend te vriezen. De koude lucht won langzaam terrein en vanaf de 24e was het in het hele land weer winter. De laatste dagen van de maand trokken er in een gure noordwestelijke stroming winterse buien over het land. In De Bilt werden 23 vorstdagen (minimumtemperatuur lager dan 0,0 °C) geregistreerd, tegen 13 normaal. De landelijk laagste temperatuur, -15,8 °C, werd gemeten op 26 januari in het Friese Stavoren. Op tien dagen kwam de temperatuur in De Bilt het gehele etmaal niet boven het vriespunt (maximumtemperatuur lager dan 0,0 °C; ijsdagen). Normaal telt januari er vier ijsdagen. Het aantal ijsdagen liep uiteen van drie plaatselijk in het zuidwesten tot 15 lokaal in het noordoosten. Het is op geen enkele dag zeer zacht geweest. De landelijk hoogste temperatuur, 7,3 °C, werd gemeten op de 17e in Westdorpe en Woensdrecht.
Neerslag Januari was een droge maand. Gemiddeld over viel 43 mm gevallen tegen een langjarig gemiddelde van 69 mm. Het KNMI-station Den Helder was met 69 mm het natst. In het Groningse Nieuw Beerta werd de kleinste maandsom geregistreerd: 27 mm. In De Bilt is 41 mm afetapt tegen 67 mm normaal. Opvallend vaak viel de neerslag deze maand in de vorm van sneeuw. Soms viel er op uitgebreide schaal veel sneeuw met overlast tot gevolg. In de nacht van 1 op 2 januari viel er in de westelijke kustprovincies op veel plaatsen 5 tot 10 cm. Overdag op de 2e viel er met name in de noordelijke helft van het land 5 tot 20 cm. Op 6 januari viel er een zware sneeuwbui juist tijdens de avondspits in de regio Haarlem-Amsterdam. Het gevolg was een urenlang aanhoudend verkeersinfarct. Op 9 en 10 januari was er in een deel van het land sprake van een sneeuwjacht. Er werden plaatselijk sneeuwduinen gevormd tot ruim een meter hoogte. Op 23 januari viel er in het noordwesten van het land 5 tot 10 cm sneeuw. In de nacht van 29 op 30 januari en de nacht van 30 op 31 januari lieten actieve buien in grote delen van het land opnieuw een aantal centimeters sneeuw achter.
Zonuren Gemiddeld over het land scheen de zon 62 uren tegen 52 uren normaal. De zon was het meest te zien in Cabauw met 84 zonuren. Langs de oostgrens scheen de zon het minst met op het KNMI-station Arcen slechts 42 uren zonneschijn. In De Bilt werden 72 zonuren geregistreerd tegen 52 uren normaal. Vooral rond het midden van de maand liet de zon vaak verstek gaan. Op een enkele plek in het noordoosten van het land scheen de zon in de periode van 13 tot en met 24 januari slechts drie uren.
Bron: KNMI/WeerOnline Auteur: Elger Niemendal