Mei 2010: koudste meimaand in bijna twintig jaar

09 juni 2020, 15:11

Mei 2010 zal te boek gaan als de koudste meimaand in bijna twintig jaar. De gemiddelde temperatuur kwam uit op 10,5 °C tegen 12,7 °C normaal. Verder eindigt mei 2010 op de 9e plaats in de rij met koudste meimaanden sinds 1901. Vooral de eerste drie weken van mei verliepen behoorlijk koud. De eerste twintig dagen kwam de gemiddelde temperatuur geen enkele dag boven de normale waarde voor de tijd van het jaar uit. De kou werd veroorzaakt door een hardnekkige noordelijke stroming, waarmee voortdurend koude lucht werd aangevoerd. Overigens werd met de noordelijke stroming van tijd tot tijd ook vulkaanas van de Eyjafjallajökull vulkaan in IJsland meegevoerd, wat sluitingen van het Europese luchtruim tot gevolg had. De eerste helft van mei verliep ook erg somber. Vanaf het Pinksterweekend verbeterde het weer zich, de temperaturen kwamen weer uit rondom de normale waarden en er kwam meer ruimte voor de zon.

Temperatuur De laagste landelijke temperatuur van -2,3 graden werd gemeten op 5 mei in Twenthe. De Hemelvaartsdag (13 mei) gaat met een maximumtemperatuur van 9,2 graden te boek als de koudste sinds het begin van de metingen in 1901. Op 20 mei kwam de temperatuur voor het eerst boven de twintig graden. Tijdens het Pinksterweekeinde (22 tot en met 24 mei) was het warm en vrij zonnig. In Ell (Limburg) werd het op Tweede Pinksterdag (24 mei) zelfs 27,1 °C.

Neerslag De neerslaghoeveelheid was gemiddeld over het land normaal. Er viel 55 mm, tegen 57 mm normaal. Er waren verspreid over het land wel grote regionale verschillen. Op sommige plaatsen viel ongeveer 85 mm, terwijl op ander plaatsen slechts 30 mm werd gemeten. De Bilt noteerde 66 mm, tegen 62 mm normaal. 2 mei was de natste dag van de maand. In het westen en noorden van het land viel er plaatselijk 20 tot 35 mm regen. Op 3 mei regende het ook langdurig, maar de hoeveelheden pakten lager uit. Op 11 en 12 mei viel er in een strook van Brabant naar Drenthe 20 tot 30 mm regen. Op 13 mei brak er een vrij droge periode aan die duurde tot en met 25 mei. Er viel gemiddeld over het land in deze periode slechts 2 mm.

Zonuren Landelijk gemiddeld scheen de zon 200 uren, tegen 209 uren normaal. De eerste helft van de maand verliep erg somber, maar de tweede helft van de maand maakte de opgelopen achterstand goed. Opvallend was dat zon vanaf 7 mei in het binnenland zelfs 7 dagen op rij niet of nauwelijks tevoorschijn kwam. De meeste zon werd deze maand waargenomen in het noordelijk kustgebied. Lokaal scheen de zon daar 230 uren. Aan de grens met onze oosterburen scheen de zon het minst. Plaatselijk werden daar slechts 170 uren zonneschijn genoteerd. In de Bilt scheen de zon iets minder vaak dan normaal; 190 zonuren tegen 204 normaal.

Bron: KNMI/Weeronline.nl Auteur: Jaco van Wezel

Redactie

Redactie

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven