Met een gemiddelde temperatuur in De Bilt van 1,1 °C, tegen 3,3 °C normaal, was de winter van 2009/2010 de koudste sinds 1996. In het opwarmende klimaat komt een winter zoals deze ongeveer eens per vijftien jaar voor. De winter van 2009/2010 zal echter vooral te boek gaan als de sneeuwrijkste winter sinds 1979.
Temperatuur De eerste dagen van december verliepen nog vrij zacht, maar daarna lag de temperatuur tot aan de laatste week van februari vrijwel continu ruim beneden de normaal. Er werden in De Bilt 55 vorstdagen (dagen met een minimumtemperatuur lager dan 0 °C) geregistreerd, tegen 38 normaal. Verder werden er 20 ijsdagen (maximumtemperatuur lager dan 0 °C ) genoteerd, tegen 8 normaal. De laagste temperatuur, -18,4 °C, werd deze winter gemeten op 19 december in Deelen. Verder viel deze winter op dat de koudeafwijking het grootst was in het noordoosten van het land en het kleinst in het zuidwesten.
Neerslag Er viel deze winter gemiddeld over het land 201 mm neerslag, tegen 194 mm normaal. Vaak viel de neerslag in de vorm van sneeuw. Er werden in het noordoosten van het land maarliefst 55 dagen geteld met een sneeuwdek. Zo viel er op 17 en 18 december vooral in een strook van Noord-Holland naar Groningen 10 tot 30 cm sneeuw. Op 20 december viel er juist in het midden en zuiden van het land veel sneeuw; 10 tot 20 cm. In het noorden lag er op de 20e december een maximaal sneeuwdek van lokaal ruim 40 cm. Op de Kerstdagen viel er regen, maar er lag nog voldoende sneeuw (in De Bilt) om de eerste Witte Kerst sinds 1981 te noteren. Op 6 januari zorgde een zware sneeuwbui rondom Amsterdam voor een verkeersinfarct. Buiten de genoemde situaties om was er bijna dagelijks wel ergens in Nederland overlast voor het verkeer en het openbaar vervoer.
In het zuidwesten werd de meeste neerslag gemeten en in het noordoosten de minste. Kenmerkend is dat er in Rotterdam 270 mm neerslag viel en in Nieuwe Beerta 141. In de Bilt werd er 203 mm neerslag geregistreerd, tegen 191 normaal.
Wind Aan het einde van de winter, op 28 februari, trok er een voorjaarsttorm over het land. Hierdoor kwam er vooral in het zuidoosten veel wind te staan. In Maastricht werd een uurgemiddelde windsnelheid van 21 m/s (Windkracht 9) genoteerd.
Zon Deze winter werd gemiddeld over het land vrijwel de normale hoeveelheid zonneschijn geregistreerd; 179 uren tegen 172 uren normaal. Tussen de drie wintermaanden was er wel verschil. Zo verliepen december en januari zonniger dan normaal, terwijl februari juist somberder verliep. In Berkhout scheen de zon met 213 uren het meest. In Arcen scheen de zon slechts 115 uren.
Bron: KNMI/Weeronline.nl Auteur: Jaco van Wezel