Het is begin september. Met de uitbouw van een hogedrukgebied keert het mooie weer hier momenteel terug, maar de meteorologische zomer is officieel ten einde gekomen. Tijd dus om de balans op te maken.
Alhoewel de uitzonderlijk natte maand augustus nog het meest paraat in ons geheugen ligt, houdt het neerslagoverschot voor de totale zomer niet veel over. In de laatste zomermaand viel bijna drie keer zoveel regen als normaal, maar juli zat veel dichter bij het gemiddelde. De maand eindigde weliswaar met pittige buien en een paar extreme etmaalmetingen, maar begon gortdroog. Ook juni was uitzonderlijk droog. Toen viel minder dan 30 procent van de gebruikelijke hoeveelheid regen.
extreme neerslag Alhoewel de zomer als geheel niet uitzonderlijk nat was, waren er wel een paar momenten met extreme neerslag. Dit was vooral op woensdag 14 juli het geval, toen onweersbuien lokaal gepaard gingen met krachtige valwinden. Een ander onweerscomplex had een paar dagen eerder voor flinke hagelschade gezorgd. Ook in de laatste dagen van augustus waren er buiencomplexen die gepaard gingen met stevige windstoten. Op meerdere momenten was, vlak voor de buien uit, ook sprake van windhozen, zoals op 25 augustus in de Zaanstreek.
zonnig Het is daarbij moeilijk voor te stellen dat de zomer iets zonniger was dan gemiddeld. In totaal telden we 692 zonuren, 101 meer dan normaal. Het westen van het land had de meeste zon, maar dat is vooral in het begin van de zomer vrij gebruikelijk. Augustus had 40 zonuren te weinig.
warm De meest opmerkelijke statistiek is uiteindelijk toch de temperatuur. Langdurige hittegolven bleven uit, maar over de drie maanden is de temperatuur structureel te hoog geweest: over de dag en nacht gemiddeld was het 17,7 graden, tegen 16,6 normaal.
Bron: MeteoVista | Weeronline.nl Auteur: Rolf Schuttenhelm