Februari: zachte en sombere sprokkelmaand

05 juni 2020, 17:04

Februari 2011 leverde zowel voor winterliefhebbers als voor lenteliefhebbers weinig waardevolle herinneringen op. Koning Winter deelde op het einde van de maand nog wel een tikje uit, maar veel meer was het niet. Ondanks dat de gemiddelde temperatuur vrij hoog uitpakte voor de tijd van het jaar, hing het voorjaar ook nog niet echt in de lucht – dit kwam vooral doordat het vrij somber was.

Zuidwester zorgt voor veel bewolking en zachte lucht De eerste dag van februari verliep nog koud. Deze dag behoorde nog bij de korte vorstperiode van eind januari. Het verdrijven van de koude lucht ging in het oosten van het land gepaard met ijzel – met spekgladde wegen tot gevolg. De dagen daarna zette de zuidwestelijke aanvoer van zachte lucht goed door en hield stand tot en met 17 februari. Slechts enkele heldere nachten leverden in deze periode nachtvorst op. De bijbehorende daggedeelten verliepen dan ook zonnig, in tegenstelling tot een groot deel van de andere dagen in deze periode.

Strijd der giganten Na 17 februari verscheen er een groot hogedrukgebied boven Scandinavië op de kaarten. Op de oceaan lag tegelijkertijd een groot lagedrukgebied. De weermodellen hadden grote moeite met de uitkomst van het gevecht tussen de twee grote reuzen – de ene dag kregen we diep winterse scenario’s voorgeschoteld, terwijl zachte herfstachtige scenario’s in de daaropvolgende berekeningen uit de computer rolden. Uiteindelijk wist de koude lucht Nederland te bereiken met in de nachten lichte tot matige vorst en overdag temperaturen die slechts een paar graden boven nul kwamen. De maand werd afgesloten met een terugkeer van het zachte en wisselvallige weer. Het laatste weekend van februari verliep zeer somber. De koude lucht bleef echter dichtbij, waardoor de regen op de avond van de 27e, met een naar noordoost draaiende wind, vooral rondom de Veluwe nog enige tijd overging in (natte) sneeuw.

Weinig vorstdagen Het aantal van 7 vorstdagen (tegen 13 normaal) en 0 ijsdagen (tegen 2 normaal) geeft uiteindelijk aan dat februari als geheel de titel ‘Wintermaand’ geen eer aan heeft gedaan. De laagste temperatuur werd deze maand gemeten op 22 februari in Nieuwe Beerta: -7,9. De hoogst temperatuur werd in het Limburgse Ell gemeten op 12 februari: 14,6 graden – even leek de lente in aantocht! De gemiddelde temperatuur in de Bilt kwam uit op 4,6 graden tegen ruim 3 graden normaal. Hiermee kwam de winter totaal anders ten einde dan hoe hij nog voor december al aanving.

Normale hoeveelheid neerslag Deze februarimaand viel gemiddeld over het land de normale hoeveelheid neerslag, ongeveer 50 mm. In het zuidwesten was het iets natter, met in Valkenburg 72 mm als landelijk hoogste waarde. Zoals gezegd viel de neerslag op de 1e dag van de maand in het oosten als ijzel, met veel overlast voor het verkeer tot gevolg. Ook zorgde de dooiaanval van de 23e voor winterse neerslag. In een strook van Friesland naar Gelderland ontstond ’s avonds een tijdelijk sneeuwdek van 1 tot 5 cm.

Meeste zon in het oosten Normaal gesproken schijnt de zon in de laatste wintermaand en in de lente het meest langs de kust – onder invloed van het koude zeewater is de lucht hier stabieler dan landinwaarts en ontstaat er minder bewolking. Dit jaar scheen de zon juist het meest in het oosten, met circa 77 uren, terwijl de zon zich in het westen hier en daar slechts 55 uren liet zien. Vooral in de periode van 23 tot en met 28 februari was het erg somber – op sommige plaatsen liet de zon het volledig afweten.

Bron: KNMI / MeteoVista|Weeronline.nl Auteur: Jaco van Wezel

Redactie

Redactie

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven