De maand juli was nat, koud en joeg vakantievierders het land uit. Gemiddeld over het land viel 140 mm neerslag tegen 73 mm normaal. Daarmee eindigt juli 2011 landelijk op de 6e plaats van de natste juli-maanden sinds 1901, de lijst wordt aangevoerd door juli 2007 met 163,4 mm. Verder telde de maand geen zomerse dagen van 25 graden of meer in De Bilt. Daarbij liet de zon het regelmatig afweten.
Vrij rustige start
De lente verliep erg zonnig en droog, maar juni verliep een stuk wisselvalliger en werd afgesloten met een hevig onweer. In juli werd het niet veel beter. Tijdens de eerste julidagen lag een uitloper van het Azorenhoog boven de Britse Eilanden en een lagedrukgebied in de buurt van Wit-Rusland. Nederland bevond zich in het tussenliggende gebied met vrij weinig stroming waardoor frontale systemen op afstand bleven. Er waren wolkenvelden, zonnige perioden en af en toe buien. Een lagedrukgebied ten westen van Ierland brak de rug van hoge druk langzaam af. Op 5 juli lag het restant van hoge druk boven Nederland en liep de temperatuur in De Bilt op naar 24,3 graden Celsius. De dagen daarna stonden in het teken van lage druk en zakte de zomer weer in.
Eerste plens regen
Op 11 juli steeg de druk opnieuw en wist de temperatuur boven de 23 graden uit te klimmen. Ook 12 juli lag de middagtemperatuur in De Bilt ruim een graad boven de gemiddelde waarde van 22,8 graden, maar vanuit het zuidwesten trok een regengebied over het land en kreeg het neerslagtekort een flinke knauw. De meeste neerslag viel in een diagonale strook van West-Brabant via Utrecht naar Oost-Groningen. In De Bilt werd toen 58,9 mm afgetapt waarvan bijna de helft ’s avonds in 1 uur viel. Elspeet spande met 73,3 mm de kroon.
Omtrekkende beweging
De neerslag trok in de nacht van 13 juli richting het noordoosten, maar een lagedrukgebied boven Duitsland liet het regengebied boven de Noordzee linksom afbuigen en vanuit het noordwesten weer over de westelijke provincies trekken. Ook de temperatuur deed niet aan de zomer denken met in het centrale deel van het land maxima net boven de 14 graden, ruim 7 graden lager dan de dag daarvoor. Het lagedrukgebied trok op 14 juli over het noordoosten van het land. In het centrum van het laag stond weinig wind en viel de neerslag mee. In de rest van het land was het ronduit herfst. Langs de westkust stond een stormachtige wind met zware windstoten en ook in het binnenland was het onstuimig. Vooral in de Randstad viel veel regen met waarden rond de 70 mm, maar ook op de Veluwe verliep de dag nat. In Elspeet viel voor de tweede maal een flinke hoeveelheid water (47mm).
Koudste dag
Daarna keerde de wisselvalligheid terug. In het weekend van 23 en 24 juli kreeg Nederland wederom te maken met een stevig windveld. Ditmaal naderde een frontaal systeem uit het noordoosten en liet vooral in Friesland, Noord-Holland en de Randstad flink neerslag achter. In De Bilt werd 24 juli de koudste dag van de maand, het werd toen niet warmer dan 13,3 graden. In de laatste week van juli bewoog het lagedrukgebied via Nederland naar het zuiden en vulde langzaam op. Er was wat meer ruimte voor de zon en op 28 juli wist de temperatuur in De Bilt voor de tweede keer boven de 24 graden te stijgen. Het kwik bleef steken op 24,1 graden en daardoor telt juli geen zomerse dagen van 25 graden of meer. Vorige maand waren dat er nog vier waarvan er twee warmer tropisch waren met een middagtemperatuur boven de 30 graden. De gemiddelde middagtemperatuur in De Bilt komt net beneden de 20 graden uit terwijl dit in de periode 1981-2010 gemiddeld 22,8 is.
Zomerse onweersbuien
De eerste weken werd meeste neerslag veroorzaakt door regengebieden, maar in de periode tussen 26 en 28 juli ontstonden in het oostelijke helft van het land verschillende zomerse onweersbuien. Door de hoge neerslagintensiteit en lage treksnelheid van de buien veroorzaakten op meerdere plaatsen overlast. Elspeet ontsprong de dans niet en kreeg voor de derde keer een flinke hoeveelheid neerslag te verwerken en is daarmee koploper. Halverwege juni werd al afstand genomen van het record 5% droogste junimaanden en in juli maakte het neerslag tekort een vrije val om halverwege de maand onder het normale neerslagtekort te zakken van gemiddeld bijna 100mm. Op verschillende plaatsen is het neerslagtekort een stuk kleiner en op de Veluwe en het oosten van Utrecht is zelfs lokaal een neerslagoverschot ontstaan. Alleen in Zeeland, Limburg en het oosten van Brabant en Gelderland blijft het onverminderd droog.
Veel bewolking
Met al die neerslag was er in ook minder ruimte voor de zon. Normaal varieert de maandelijkse hoeveelheid zon in juli van 228 uur in de Kop van Noord-Holland tot 194 uur op de Veluwe. In De Bilt was het aantal zonuren beperkt tot iets meer dan 157 uur en ook in de rest van het land was er minder zon dan gebruikelijk.