Ondanks de frisse start wist mei 2012 te eindigen op de negende plaats in de top tien van warmste meimaanden sinds 1901. De gemiddelde temperatuur was 14,5 graden. Dat is 1,4 graden warmer dan normaal. De maand kenmerkte zich door een wisselend weerbeeld. In de nacht was soms nog sprake van vorst, terwijl overdag maar liefst zes keer de 25 graden grens werd overschreden.
In de eerste week van mei werd met een noordelijke stroming vrij koele lucht aangevoerd. Onder een vaak bewolkte hemel lag de temperatuur rond 12 graden. Op Bevrijdingsdag werd het zelfs maar 10,1 graden. Bovendien trokken van tijd tot tijd storingen over met buien tot gevolg.
Warm intermezzo afgestraft door zware onweersbuien
In de periode die daarop volgde draaide de stroming naar het zuidwesten met aanvoer van zachte en vochtige lucht. Op 10 mei werd het in het zuidoosten lokaal 25 graden. Deze plotselinge stijging van de temperatuur werd afgestraft met een aantal zware onweersbuien. In Vierlingsbeek (Noord-Limburg) werd een windhoos vastgelegd. Bij onze zuiderburen werden in Moerbeke en Zaffelare een aantal daken beschadigd door een windhoos. Windhozen komen redelijk vaak voor in de Benelux, maar zijn meestal niet krachtig genoeg om schade aan te richten.
Na IJsheiligen toch nog vorst aan de grond
Toen de kortstondige warmte verdrongen werd kwam de weg weer vrij voor een koude noordelijke stroming. Onder invloed van een frisse noordwestenwind was het soms echt dikke jassenweer. Volgens de volksweerkunde kan je na IJsheiligen veilig planten in volle grond poten zonder dat ze vorstschade oplopen. Dit jaar bleek dat deze vuistregel niet altijd opgaat. In de vroege ochtend van donderdag 17 mei vroor het aan de grond licht.
Uiteindelijk toch zomers warm
De tweede helft van de maand liet de lente zich eindelijk van zijn goede kant zien. Een hogedrukgebied bouwde zich boven Scandinavië op en met een (noord)oostelijke stroming werd zachte lucht aangevoerd. Aanvankelijk had het zuiden te maken met veel bewolking, maar toen de zon erbij kwam was de zomer los: tussen 22 en 27 mei werd in de Bilt iedere dag de zomerse 25 graden grens overschreden met de hoogste temperatuur op 23 mei (28,8 graden). In het oosten werd zelfs een tropische dag genoteerd met maxima rond 30 graden. Zo af en toe trok aan het eind van de dag een onweersbui over, maar onweer op grote schaal bleef uit.
Eindbalans is licht positief
Gemiddeld genomen kwam de temperatuur in de Bilt uit rond 14,5 graden tegenover 13,1 normaal. Dit is goed voor een negende plaats van warmste meimaanden sinds 1901. Met 219 zonuren was mei net iets meer dan gemiddeld zonnig en de neerslag kwam gemiddeld over het land uit op 61 millimeter, wat normaal is.