weeronline

Februari: winters, geen record

05 juni 2020, 10:15

De maand februari verliep te koud en bracht ons regelmatig winterse neerslag. Desondanks was het geen totaalwinter, daarvoor lag de temperatuur vaak net iets te hoog en van schaatsplezier was slechts op kleine schaal sprake. Een kort overzicht van de laatste wintermaand van dit jaar.

Zachte start, later sneeuw

De maand begon zacht met op 4 februari nog middagtemperaturen in de dubbele cijfers. Vanaf 7 februari werd het geleidelijk wat kouder met overdag temperaturen iets boven nul, ’s nachts kwam het op grote schaal tot vorst. Deze kou hield ongeveer een week aan en op 10 en 11 februari viel een dik pak sneeuw. In omgeving Amsterdam en in het zuiden van Flevoland viel plaatselijk 15 centimeter. Op Valentijnsdag werd de kou verdrongen door een dooiaanval. Dit ging gepaard met veel winterse neerslag. Aanvankelijk viel sneeuw, maar later kwam het in het westen en zuiden tot ijzel en werd het verraderlijk glad. De dagen daarna was het even wat zachter, maar vanaf de 20ste kwam het op veel plaatsen weer tot lichte vorst en overdag temperaturen net boven nul. Aan het einde van de maand liep de temperatuur geleidelijk weer iets op.

Net geen echte wintermaand, wel koud

De maand gaat dan ook niet de boeken in als een echte koude wintermaand. Desalniettemin hebben veel mensen kunnen genieten van de sneeuw en lokaal ook van het ijs. Vooral op ondergelopen weilanden en lokale ijsbanen was sprake van schaatsplezier. De temperatuur lag gemiddeld op 1,7 graden, tegenover 3,3 graden normaal, februari was dus iets te koud. Ter vergelijk: de koudste winter sinds 1901 was die van 1956, toen lag de gemiddelde temperatuur rond -6,4 graden. Van totaalwinter was dus geen sprake.

Veel sneeuw, maar in zijn totaliteit droog

Naast de lage temperaturen speelde vooral het witte landschap mee in de winterse beleving. Een groot deel van deze neerslag viel namelijk in winterse vorm en door de lage temperaturen bleef deze vrij lang liggen. De meeste neerslag viel in de zuidelijke helft van het land, zo’n 50 tot 60 millimeter en in het zuidoosten lokaal 70 millimeter. In het noorden was het beduidend droger met 30 tot 40 millimeter. Normaal gesproken valt gemiddeld zo’n 55 millimeter, de maand verliep in zijn totaliteit iets aan de droge kant.

Februari 2013 schoot, onder andere door gebrek aan kou in omringende landen, tekort als het gaat om records. In vergelijk met de gemiddelde wintermaanden in de afgelopen 10 jaar was het echter behoorlijk winters.

Redactie

Redactie

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven